Annons
Nyheter

Svinpestvirus överlever ett halvår i frysen

Tvätta gummistövlar och svampkorgar om du varit ute i skogen i de områden där afrikansk svinpest kan finnas.
– Det här viruset är en överlevare säger Erika Chenais, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Djur • Publicerad 8 september 2023
Tvätta skor, stövlar och kläder om du du har varit i skogen i de områden som nu har restriktioner på rund av afrikansk svinpest. Arkivbild.
Tvätta skor, stövlar och kläder om du du har varit i skogen i de områden som nu har restriktioner på rund av afrikansk svinpest. Arkivbild.Foto: Tierney/Adobe/TT
Viruset som orsakar svinpest kan leva länge organiskt material som spillning eller blod från svin.
Viruset som orsakar svinpest kan leva länge organiskt material som spillning eller blod från svin.Foto: Johan Hallnäs/TT

En stor del av Västmanland och delar av Dalarna har ringats in av myndigheterna som smittad zon. Här gäller särskilda restriktioner för att minska spridningen av afrikansk svinpest. Men hur sprids viruset? TT frågade Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

TT: Hur sprids viruset?

Annons

– Viruset sprids från svin som har blivit infekterade. Det trivs i biologiskt material som blod, kött och saliv, där kan det överleva i flera månader. Men det är bara svin- och grisdjur som blir sjuka av det.

– Smittan kan spridas genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar, men också indirekt genom att viruset fastnar på till exempel människor och fordon.

TT: Varför ska man inte vistas i skogen i den smittade zonen?

– Om du har råkat kliva på delar av ett dött djur, eller i avföring från ett djur så finns risk att det fastnar och sedan sprids vidare eller att du tar med dig viruset hem. Om viruset på till exempel en stövel ligger i någon form av biologiskt material så kan det överleva i flera månader. Detsamma gäller om du ställt en svampkorg eller en väska i skogen, då kan viruset överleva där.

TT: Vad gör jag med mina skor och stövlar om jag nyligen var ute i de aktuella områdena?

– Då ska du tvätta bort all synlig smuts, det går bra med tvål och vatten eller diskmedel. Sedan ska du ställa dem och torka i en vecka. När du tvättat bort biologiskt material så klarar sig viruset inte så länge. Tvätta kläder i maskin om det går.

– Kläder och väskor som inte går att tvätta med vatten ska du borsta rena från synlig smuts och sedan ställa i ett torrt utrymme i två veckor, då dör viruset.

TT: Kan jag äta svinkött jag har i frysen?

– Risken att någon har smittat svinkött hemma är liten. Eftersom djuren blir sjuka och får symtom väldigt snabbt så märks det att de är sjuka och då har det förmodligen inte hamnat i frysen. Men viruset kan överleva i ett år i frysen.

TT: Kan jag köpa griskött i butik och äta?

Annons

– Ja. Alla djur som går till slakt i Sverige besiktigas så det finns ingen risk att ett smittat djur har hamnat i köttdisken.

TT: Hur lång tid kan restriktionerna behövas?

– Det handlar om månader, kanske år. I länder som haft liknande erfarenheter har man behövt ha restriktionerna i omkring tolv månader.

TT: Vad gör jag om jag ser ett dött vildsvin?

– Då ska du rapportera det till oss, oavsett var i Sverige det är. Vi har en app – Rapportera vilt, där den som ser ett vildsvin kan ladda upp foton och lägga in koordinater.

Fakta: Restriktioner i den smittade zonen

Detta gäller inom den smittade zonen. Förbud mot:

Jakt – alla typer av vilt.

Aktiviteter som sportevenemang, offentliga tillställningar och överlag där folk vistas i skogen. Exempelvis svamp- och bärplockning.

Alla typer av åtgärder inom skogsbruk.

Att släppa hundar lösa.

Dessutom ska de fordon och maskiner som använts inom lant- och jordbruk i den smittade zonen rengöras innan de förs ut.

Den som håller tamgrisar inom zonen måste se över biosäkerheten och ska kontakta veterinär om djur blir sjuka eller om de drabbas av ökad dödlighet.

Detaljerade restriktioner finns att läsa i Jordbruksverkets pressmeddelande.

Källa: Jordbruksverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons