unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

SOHR: Israel försökte slå ut vapenleverans

Robotarna kom i natten, från Israelstyrda områden på Golanhöjderna. När de slog ned nära Damaskus flygplats dödades tre syriska och fyra iranska soldater, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Statliga medier i Syrien uppger i stället att attacken avvärjdes.
Robotarna uppges ha avlossats från de delar av Golanhöjderna som Israel kontrollerar. Arkivbild.
Robotarna uppges ha avlossats från de delar av Golanhöjderna som Israel kontrollerar. Arkivbild.
Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Strax efter att ett fraktplan sent på torsdagskvällen landat hördes kraftiga detonationer över Damaskus. Målen verkar ha varit vapenförråd vid den internationella flygplatsen och ett fordon på vägen in mot den syriska huvudstaden.

SOHR bedömer att Israel med robotarna försökte slå ut en stor vapenleverans, och anger antalet döda militärer till sju.

Enligt Syriens regim, som ogärna erkänner egna förluster, stoppades dock de annalkande robotarna. "Vårt luftvärn sköt ner fientliga mål i luften över Damaskus", skriver den statliga nyhetsbyrån Sana, och publicerar en video som förefaller visa en avfyrning från syriskt luftvärn.

Sana bekräftar att de anfallande projektilerna "avlossades från de ockuperade Golanhöjderna", alltså områden som hålls av Israel.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Israel utför ofta flyg- och robotanfall i krigets Syrien, i försök att hejda inflödet av manskap och avancerade vapen från den regionala stormakten Iran.

SOHR rapporterar även att två piloter har omkommit när en syrisk militärhelikopter sköts ned i nordvästra Syrien. Helikoptern ska ha skjutits ned på landsbygden i Aleppoprovinsen. Ingen har omedelbart tagit på sig ansvaret.

Det är andra gången den här veckan som en syrisk helikopter skjutits ned.