Annons

Sysslolösa isbrytare sparar miljoner

Transport • Publicerad 13 januari 2020
Det behövs ingen isbrytning så Atle och de andra isbrytarna ligger kvar vid kaj. Arkivbild.
Det behövs ingen isbrytning så Atle och de andra isbrytarna ligger kvar vid kaj. Arkivbild.Foto: Karl Herlin/Sjöfartsverket/TT

Det milda vädret gör att samtliga fem svenska isbrytare ligger vid kaj. Det innebär stora besparingar för Sjöfartsverket, rapporterar Ekot.

I dag finns det bara is i de nordligaste svenska skärgårdarna. Till havs är det i stort sett öppet vatten och det behövs ingen assistans från isbrytare.

Annons

– Nettobesparingen för oss i nuläget är någonstans från 150 000 till 300 000 per dygn, säger Amund Lindberg, driftledare vid Sjöfartsverkets isbrytarledning, till radion.

I vanliga fall brukar några isbrytare vara i gång så här års, berättar han.

– Det är väl nära nog historiskt, vi får gå tillbaka till den extremt lindriga vintern 2007–2008, då hade vi ungefär samma situation. Skillnaden var att vi bara några dagar senare i alla fall hade en enhet ute, det vet vi i dag att vi inte kommer att ha.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons