Annons

Systembolaget stämmer vinapp: "Olaglig"

Den danska vinappen Vivinio bryter mot lagen – och utmanar Systembolagets monopol. Det hävdar den svenska alkoholjätten som nu stämmer företaget och hotar med vite.
Ekonomi • Publicerad 19 februari 2020
Systembolaget stämmer den danska vinappen Vivinio. Arkivbild.
Systembolaget stämmer den danska vinappen Vivinio. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT

Vivinio lanserades i september 2019 i Sverige och är en dansk app där viner betygsätts, recenseras – och säljs. Systembolaget kräver nu det danska företaget på vite om tre miljoner kronor. Detta rapporterar Dagens Juridik efter att ha tagit del av stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

”Vivinos försäljning av alkoholhaltiga drycker står därmed i strid med alkohollagen och är olaglig”, skriver Systembolaget i stämningsansökan, där huvudsyftet är att appens försäljning ska förbjudas.

Annons

Vivinio, som har 40 miljoner användare världen över, ska också bland annat med ord som "fredagsmys", "Halloween" och "Black friday" ha marknadsfört de alkoholhaltiga dryckerna i strid med marknadsföringslagen, enligt Systembolaget.

Systembolaget ska i januari ha uppmanat företaget att avsluta marknadsföringen i Sverige. Men Vivinio ska då ha hävdat att verksamheten är laglig.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons