Annons
Nyheter

"Ta med egen sprit" – brevet som skakar Johnson

Är det ett ständigt festande i premiärministerns residens – även när strikta pandemiregler gäller? Den frågan har nu åter förstaplatsen på den brittiska politiska scenen, sedan ITV kommit över en kalasinbjudan.
Storbritannien • Publicerad 11 januari 2022
Hur mycket festligheter har Boris Johnson egentligen haft i grönskan? Denna bild från trädgården till residenset 10 Downing Street är tagen vid ett annat tillfälle, då australiske kollegan Scott Morrison var på besök i juni 2021.
Hur mycket festligheter har Boris Johnson egentligen haft i grönskan? Denna bild från trädgården till residenset 10 Downing Street är tagen vid ett annat tillfälle, då australiske kollegan Scott Morrison var på besök i juni 2021.Foto: Dominic Lipinski/pool/AP/TT

"Ni är välkomna från klockan 18, ta med egen sprit!" står det i ett e-brev från Martin Reynolds, nära medarbetare till premiärminister Boris Johnson, rapporterar ITV News.

Brevet är märkt "officiellt – känsligt", men gick enligt ITV ut till över 100 mottagare, för en tillställning den 20 maj förra året. Reynolds skriver att man vill utnyttja det fina vädret till att ta några glas tillsammans i trädgården bakom residenset 10 Downing Street.

Ost och vin

Annons

Det betonas att avstånd ska hållas på tillställningen. Men juridiskt och politiskt sett hjälper det föga. Vid den tiden förra våren rådde hård lockdown i England, umgänge med människor från olika hushåll var i stort sett helt förbjudet.

Detta är bara det senaste liknande avslöjandet. För mindre än en månad sedan publicerade The Guardian en bild där premiärministern deltar i ett mingel med ost och vin i residensets trädgård. Fotot är daterat den 15 maj 2021, alltså bara några dagar innan det större kalaset.

Enligt ITV:s uppgifter kom "bara" ungefär 40 av de drygt 100 som var bjudna. Men bland dem ska såväl Boris Johnson som hans fru Carrie ha funnits.

"Det räcker!"

Kritiken är hård och växande, även från många som stödjer Johnson, men så klart i första hand från oppositionen. "Boris Johnson, dina duckanden och distraktioner är absurda", skriver Labour-ledaren Keir Starmer. "Inte nog med att du kände till festerna på Downing Street, du gick på dem".

Johnson har sagt att han inte brutit mot några regler, utan att vilja gå in på detaljer kring vad som hänt. De senaste anklagelserna har han inte kommenterat, med hänvisning till att en utredning pågår.

"Det räcker, Boris!" vädjar den vanligtvis Johnson-trogna tidningen Daily Express. "Farsen 'partygate' måste få ett slut nu".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons