Annons
Nyheter

Taket för krisstöd till företagen höjs

Krisstöden till företagen förlängs till februari, och takbeloppet för omställningsstödet höjs till 117 miljoner kronor. De nya åtgärderna och restriktionerna gör att företagen nu behöver stöden, enligt finansministern.
Ekonomi • Publicerad 11 januari 2022
Finansminister Mikael Damberg (S) ger besked om förlängt och höjt stöd till företagen. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Det handlar om omställningsstödet och om omsättningsstödet, som kan ges till enskilda näringsidkare och handelsbolag. Båda stöden ska nu gå att söka även för februari.

– Stöden till företagen kommer att behöva ligga kvar, därför förlänger vi dem nu till februari, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Annons

Tidigare har regeringen meddelat att stöden ska avse även december och januari.

Höjt tak

Takbeloppet för omställningsstödet höjs nu också till 117 miljoner kronor. Hittills har det legat på 97 miljoner kronor. Den nya nivån kommer att gälla från och med december 2021.

– Det här är den högsta möjliga nivån enligt EU:s statsstödsregler. Vi har diskuterat detta med Moderaterna, och om EU bara ger sitt godkännande så höjer vi nu taket. Vi visar att vi tar detta på allvar.

Gränserna för hur mycket bolagen måste ha förlorat i omsättning för att kunna få stöden är desamma som tidigare. Det krävs att den ska ha minskat med 30 procent.

Utsvultna företag

Det är dock många företag som nu, efter lång tid med begränsningar och sämre intäkter, inte klarar en så snäv gräns, enligt bland andra krogbranschens organisation Visita.

– Vi förstår att många företag har en ansträngd likviditet. Men det är därför vi har öppnat upp för ytterligare stödåtgärder kopplade till skattekontot, med anstånd för ytterligare månader.

Detta kommer att presenteras mer i detalj i den extra ändringsbudget som läggs fram i nästa vecka, förklarar han.

Frågan är dock hur det blir framöver, om pandemin och restriktionerna fortsätter att påverka företagen även under mars månad.

– Vi har fört diskussioner med Moderaterna, och tagit höjd för det. Men vi måste vänta och se, vi vet inte ännu hur det blir, säger Mikael Damberg.

Fakta: Stöd till företagen

Två olika stöd för företag, omställningsstödet kan ges till aktiebolag, och omsättningsstödet, som kan ges till enskilda näringsidkare och handelsbolag.

Omställningsstödet kan gå till företag som har haft ett omsättningstapp som överstiger 30 procent jämfört med en referensperiod. Företag kommer kunna få upp till 70 eller 90 procent av sina icke-täckta fasta kostnader ersatta, beroende på företagets storlek, bland annat löner och hyror.

Förutsättningarna för omsättningsstödet är också att den enskilde näringsidkaren eller handelsbolaget har förlorat mer än 30 procent av sin omsättning.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons