Annons
Nyheter

Talibanerna intar fler provinshuvudstäder

Talibanerna har intagit Lashkar Gah, huvudstad i Helmandprovinsen i södra Afghanistan, enligt flera nyhetsbyråer. Även Qala-e-Naw i provinsen Badghis i nordvästra delen av landet ska ha tagits över.
Afghanistan • Publicerad 13 augusti 2021
Webbkarta
WebbkartaFoto: Johan Hallnäs
Igenbommade butiker i Lashkar Gah, där intensiva strider pågått mellan talibaner och afghanska säkerhetsstyrkor.
Igenbommade butiker i Lashkar Gah, där intensiva strider pågått mellan talibaner och afghanska säkerhetsstyrkor.Foto: Abdul Khaliq/AP/TT

Beskeden kommer efter två veckors intensiva strider.

I Lashkar Gah har militärer och tjänstemän vid det lokala styret i Lashkar Gah har lämnat staden med helikopter efter en överenskommelse med talibanerna, uppger källor.

Annons

"Omkring 200 ANDSF-företrädare, som var kvar i guvernörens högkvarter, har kapitulerat efter medling av lokala ledare", säger en regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters, syftande på medlemmar i de nationella säkerhetsstyrkorna.

Kabul kan falla

Talibanerna har på kort tid lagt under sig stora delar av Afghanistan och experter befarar att huvudstaden Kabul kan falla inom några veckor. I torsdags tog rörelsens styrkor över landets andra stad Kandahar och Firus Koh i Ghorprovinsen, efter att tidigare ha intagit Ghazni och Herat (där strider dock fortfarande pågår).

Sammanlagt har talibanerna kontroll över minst 13 av Afghanistans 34 provinshuvudstäder. I ytterligare tre – Farah, Herat och Pul-e-Alam – pågår strider och det går inte att entydigt säga vem som har kontrollen. Rörelsen lär nu sikta in sig på att även inta den största staden i norr, Mazar-e Sharif, dit president Ashraf Ghani flög i onsdags för att försöka engagera lokala krigsherrar i försvaret av staden.

USA:s utrikesdepartement meddelade på torsdagen att man börjar evakuera ambassaden i Kabul och flyga hem personal.

– Vi går ned till en mindre diplomatisk närvaro med anledning av det nuvarande säkerhetsläget, sade utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Skickar soldater

Till stöd för evakueringen skickas en större militärstyrka för att skydda den civila personalen. Även Storbritannien skickar flera hundra soldater för att evakuera ambassadpersonal.

Talibanerna kontrollerade de flesta delarna av Afghanistan mellan 1996 och 2001, då dess djupt konservativa styre störtades i den USA-ledda invasionen som följde på 11 september-attackerna.

USA har inga planer på att hejda sitt tillbakadragande 20 år senare, utan hävdar ännu att det ska vara fullbordat inom några veckor. President Joe Biden sade häromdagen att det är upp till de afghanska styrkorna att själva försvara sig.

Än så länge fortsätter dock USA, nu med bas utanför landet, att ge visst flygunderstöd till den afghanska regeringen.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.

Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons