Annons
Nyheter

Talibanerna kan öppna flickskolorna i vår

Talibanregeringen i Afghanistan meddelar att flickskolorna kan komma att öppna igen under våren.
Beskedet innebär ett närmande till ett av omvärldens viktigaste krav för att ge bistånd till landet.
Afghanistan • Publicerad 15 januari 2022
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid öppnar för att flickor och kvinnor i hela Afghanistan kan återvända till klassrummen i vår.
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid öppnar för att flickor och kvinnor i hela Afghanistan kan återvända till klassrummen i vår.Foto: Mohammed Shoaib Amin/AP/TT

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid, som också är biträdande kultur- och informationsminister, säger i en intervju med nyhetsbyrån AP att utbildningsdepartementet vill återuppta undervisningen för landets alla flickor och kvinnor efter det afghanska nyåret, som börjar den 21 mars.

Utbildning för flickor och kvinnor "är en fråga om kapacitet", säger Mujahid.

Måste bygga elevhem

Annons

Flickor och pojkar måste vara helt åtskilda i skolorna, säger Mujahid och lägger till att det största hindret hittills har varit att hitta eller bygga tillräckligt med elevhem där flickor kan bo medan de går i skolan.

I tätbefolkade områden räcker det inte med separata klassrum för pojkar och flickor – det behövs separata skolbyggnader, enligt talespersonen.

Talibanernas styre har hittills varit inkonsekvent och skiljt sig åt från provins till provins. Flickor har inte tillåtits tillbaka till klassrum i statliga skolor efter årskurs sju, förutom i ett tiotal av landets 34 provinser.

I huvudstaden Kabul har privata universitet och gymnasieskolor fortsatt att fungera utan avbrott. De flesta är små och lektionerna har alltid varit åtskilda mellan könen.

Varnade för svältkatastrof

Kravet på att flickor och kvinnor ska få fortsätta gå i skolan har varit ett av de mest centrala från omvärlden för att fortsätta med biståndet efter talibanernas maktövertagande i augusti i fjol.

Det internationella samfundet har hittills varit skeptiskt till talibanernas tillkännagivanden och sagt att det kommer att döma dem efter deras handlingar.

FN varnade nyligen för en annalkande svältkatastrof om inte mer biståndspengar snabbt når fram till landet.

Bland de hårdast drabbade finns de omkring tre miljoner afghaner som lever som internflyktingar på grund av krig, torka, fattigdom eller rädsla för talibanerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons