Annons
Nyheter

Tand växte fram fel efter läkarmiss – anmäls

Vård • Publicerad 5 juli 2021
Närsjukvården i Halland anmäler en tandvårdsmiss till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria. Arkivbild.
Närsjukvården i Halland anmäler en tandvårdsmiss till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Närsjukvården i Halland anmäler en tandvårdsmiss till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Bakgrunden är en ung patient som kom till Folktandvården med isningar i underkäken. Men under undersökningen togs det inga röntgenbilder och vården bedömde felaktigt att det handlade om en permanent hörntand som kommit fram.

Annons

Nästa år, under en rutinundersökning, visade det sig att tanden i fråga var en mjölktand och att den legat i vägen för en permanent tand som därför vuxit fram horisontalt. Något som kommer leda till ett ökat antal vårdbesök för patienten.

Folktandvården har därefter ändrat sina rutiner.

"Vidare stärker vi upp att patienter i åldersspannet 9-12 år kallas för extra bettutvecklingskontroller utöver de vanliga undersökningarna för åldersintervallet vid behov", säger Carin Wildstam, cheftandläkare Folktandvården Halland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons