Annons
Nyheter

Tandläkare ljög om lön för huslån – döms

Tandläkaren ljög om både sin och sin frus lön för att få lån att köpa en villa. Nu döms han för flera brott till fängelse i ett år och två månader, rapporterar Göteborgs-Posten.
Brott • Publicerad 1 april 2023
Tandläkaren ljög för att beviljas ett lån på cirka 7,6 miljoner kronor. Arkivbild.
Tandläkaren ljög för att beviljas ett lån på cirka 7,6 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

Mannen hade tillsammans med frun siktat in sig på ett hus i Torslanda utanför Göteborg som kostade över 10 miljoner kronor. För att kunna låna den summa som behövdes – cirka 7,6 miljoner – uppgav han att han hade en månadslön på 95 000 kronor före skatt medan frun påstods tjäna drygt 64 000 kronor per månad.

Men uppgifterna stämde inte– de två anställningsbevis som skickats till banken för att styrka inkomsterna var i själva verket fejk.

Annons

Dessutom hade paret en skatteskuld på 5 miljoner kronor, vilket paret inte berättade. Eftersom banken inte ställe frågor om specifikt den saken anses dock inte detta ha inneburit "ett sådant vilseledande som åklagaren har gjort gällande", enligt domen.

När härvan nystades upp inleddes en process och huset såldes.

Tandläkaren fälls för grovt bedrägeri, grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Förutom fängelsestraffet får han även näringsförbud i tre år. Ytterligare en man döms till fängelse i fyra månader för att ha hjälpt till att upprätta de falska anställningsbevisen.

Frun frias däremot eftersom tingsrätten inte anser det bevisat att hon visste vad som pågick.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig brottsrubricering.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons