Annons
Nyheter

Tandläkare röntgade samma patient 120 gånger

Efter att ha granskat en tandläkare och bedömt att mannen är "grovt oskicklig" begär nu Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att hans legitimation dras in, skriver .
Arbete • Publicerad 6 januari 2022
Ivo vill att legitimationen dras in för en tandläkare i Malmö. Arkivbild.
Ivo vill att legitimationen dras in för en tandläkare i Malmö. Arkivbild.Foto: Tore Meek/TT

Det var när Kronans apotek anmälde tandläkaren sedan han förskrivit botox mot tandgnissling som Ivo började granska hans patientjournaler. De fann att journalföringen var helt undermålig och att hans behandlingar inte följt vetenskap eller beprövade metoder.

Tandläkaren hade exempelvis tagit ett stort antal röntgenbilder som inte varit motiverade. "I ett patientfall togs 120 röntgenbilder under mindre än ett år", konstaterar Ivo. Att han ordinerat botox mot tandgnissling var för att patienterna efterfrågat detta och att han då inte kunde neka dem, förklarade mannen.

Annons

Tandläkaren, som tog sin examen utomlands och fick svensk tandläkarlegitimation 2003, har försvarat sig med att de flesta av hans patienter är invandrare och pratar dålig svenska. Han har därför inte kunnat upprätta några vårdplaner och har haft begränsad tid att genomföra behandlingarna.

Den förklaringen anser Ivo är en bekräftelse på att tandläkaren har en bristande förståelse för god och säker tandvård.

Begäran att dra in mannens legitimation prövas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons