Nyheter

Tandläkare vägrade avbryta – anmäls till Ivo

Vård • Publicerad 6 juni 2021
Tandläkaren anklagas land annat för att ha genomfört felaktiga ingrepp på patienter. Arkivbild.
Tandläkaren anklagas land annat för att ha genomfört felaktiga ingrepp på patienter. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Folktandvården Gävleborg har anmält en tandläkare till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Flera patienter har framfört klagomål, bland annat att han har fortsatt behandlingar trots att patienterna bett honom att avbryta, rapporterar SVT Gävleborg.

Tandläkaren har dessutom utfört felaktiga ingrepp, och haft svårt att hinna med ingrepp som i vanliga fall ska kunna genomföras under samma besök.

Följden blev att patienter som tillhör riskgrupper var tvungna att komma tillbaka flera gånger för att tandläkaren skulle kunna slutföra ingreppen, enligt Ivo-anmälan.

– Vi var medvetna om problem sedan tidigare men omfattningen eskalerade under pandemin. Att Ivo-anmälan dröjde till maj beror på att vi behövde samla in fakta, säger Bengt Vikman, chefsläkare vid Folktandvården Gävleborg till SVT.

Tandläkaren, som har kvar sin yrkeslegitimation, har avvisat alla klagomål på honom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.