Annons
Nyheter

Tanzania tar emot omstridd örtmedicin

En kritiserad örtmedicin sprids i de afrikanska länderna under den rådande pandemin. Nu har Tanzania tagit emot ett lass av produkten, som Madagaskars regering påstår kan bota covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 9 maj 2020
Madagaskars regering påstår att en örtmedicin kan bota coronaviruset – något som WHO gick ut och varnade för i veckan.
Madagaskars regering påstår att en örtmedicin kan bota coronaviruset – något som WHO gick ut och varnade för i veckan.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Flera afrikanska länder har den senaste tiden visat intresse för örtmedicinen, som intas i dryckesform. Däribland Tanzania.

"I dag tog Tanzania emot coronavirusmedicin från Madagaskar" skriver Hassan Abas, talesperson för Tanzanias regering, i ett inlägg på Twitter under fredagen.

Annons

I veckan gick Världshälsoorganisationen WHO ut med hård kritik mot örtmedicinen, vilket Sveriges Radio rapporterade om. Michail Yao på WHO:s Afrikakontor sade i torsdags att det finns "en stor risk med doseringen".

– Fel dos av en örtmedicin kan vara farlig för den som tar den, så det är vår första invändning. Det andra är att människor som tror att de är skyddade mot Covid-19 kan sluta vara försiktiga, vilket kan resultera i en explosion av nya fall och underminera allt annat som görs för att stoppa spridningen, sa Yao enligt radion.

Även afrikanska smittskyddsmyndigheten har sagt att produkten bör "testas noggrant".

Det organ som ansvarar för tillsyn av läkemedel i Madagaskar har inte godkänt örtmedicinen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons