Annons
Nyheter

Techgrundaren Holmes döms för bedrägeri

Hon var en gång en hyllad företagsledare i Silicon Valley – men riskerar nu 20 års fängelse.
Den amerikanska entreprenören Elizabeth Holmes döms för bedrägeri i en av det gångna årets mest hårdbevakade rättegångar i USA.
USA • Publicerad 4 januari 2022
Elizabeth Holmes i rättssalen.Foto: Nic Coury/AP/TT

Efter långa och svåra överläggningar har juryn till slut nått ett avgörande i det uppmärksammade målet som rör bolaget Theranos kontroversiella blodprovsapparat.

Grundaren Elizabeth Holmes var en superstjärna i Silicon Valley, innan allt rämnade. 37-åringen har stått åtalad på elva olika punkter för bland annat annat bedrägeri och försök till bedrägeri för att ha lurat investerare på ofantliga summor pengar när hon sade att Theranos utvecklat en revolutionerande blodprovsteknik.

Annons

Efter en flera månader lång rättegång fäller nu juryn henne på fyra av åtalspunkterna – två fall av bedrägeri och två fall av försök till bedrägeri – men friar henne samtidigt för fyra andra punkter som rör patientbedrägerier. Den splittrade juryn har ännu inte lyckats nå fram till ett gemensamt beslut för de tre sista åtalspunkterna.

Väntar på straff

Vilket straff Holmes kommer att få är ännu inte klart, men hon riskerar 20 års fängelse för de brott som hon har fällts för. Att hon får sitta så länge är dock inte troligt enligt rättsexperter, som påpekar att domen ändå är ett bakslag för henne.

– Hon kommer att få sitta i fängelse i åtminstone några år, säger advokaten David Ring, som har följt fallet på nära håll, till nyhetsbyrån AP.

Holmes visade inga känslor när domaren läste upp avgörandet i rättssalen i San Jose i Kalifornien på måndagskvällen, lokal tid. Efter att denne lämnat salen för att ha separata möten med var och en av jurymedlemmarna, reste sig Holmes och kramade om sin partner Billy Evens och sina föräldrar, innan hon lämnade domstolen utan att svara på några av journalisternas frågor, rapporterar AP.

Holmes kommer att fortsätta att vara fri mot borgen fram tills att domaren fastställer hennes straff.

En miljard dollar

Det stora intresset för rättegången hänger ihop med att det är en klassisk historia om uppgång och fall.

19 år gammal lämnade Elizabeth Holmes ansedda Stanford University i Kalifornien för att fokusera på sitt företag. Hon lyckades få investerare att plocka in över en miljard dollar, nästan tio miljarder svenska kronor, i Theranos.

Affärsidén var spektakulär – med blott en droppe blod skulle vården kunna göra hundratals tester och få provsvar inom bara några timmar genom en testapparat i form av vad som kan beskrivas som ett minilaboratorium, utvecklat av Theranos.

Påstås ha lurats

Allt såg ut som en framgångssaga likt många andra i Silicon Valley, tills finanstidningen Wall Street Journal började undersöka företaget och dess affärsidé, som visade sig vara inget annat än ett luftslott där provtagningarna var felaktiga. Flera patienter har efteråt berättat hur de diagnosticerats med olika sjukdomar som de i själva verket inte led av.

Avslöjandena ledde till att Theranos likviderades och att Holmes åtalades tillsammans med sin före detta pojkvän Ramesh Balwani.

Åklagarna beskrev under rättegången Holmes som en bedragerska besatt av berömmelse och rikedom, medan hon själv och hennes försvarsadvokater målade upp en bild av en framgångsrik entreprenör, fast övertygad om sin affärsidé, men som lurades av sin omgivning, bland annat sin före detta pojkvän.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons