Annons
Nyheter

Tegnell tror inte på allvarligt läge i Sverige

Det allvarliga covidläget i Storbritannien väcker frågor om avtagande skyddseffekt hos fullvaccinerade kan leda till ett liknande läge i Sverige i vinter, med stor smittspridning och fler döda.
Statsepidemiolog Anders Tegnell är inte orolig för ett svårt covidläge.
Sverige/Storbritannien • Publicerad 21 oktober 2021
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Tegnell vill ogärna spekulera om hur pandemin kommer att utveckla sig under vintern, men tror inte att ett scenario liknande det i Storbritannien är det mest sannolika.

– Det är jättesvårt att veta, och den här sjukdomen har överraskat oss förr. Men jag har svårt att se att vi skulle få ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju redan gått in och börjat ge en tredje dos till de allra sköraste, och vi har tillgång till väldigt mycket vaccin, säger han.

Komplicerad bild

Annons

Statsepidemiologen säger att det är svårt att ställa ett land mot ett annat och hitta enkla förklaringar till varför det ena är svårare drabbat i en given situation, då bilden ofta är mycket komplex.

– Det är väldigt tydligt att det är multifaktoriellt. Det har att göra med hur mycket kroniska sjukdomar som finns, trångboddhet, flergenerationsboenden... Och rent kulturella saker som hur man umgås. Vi har fastnat i att det finns enkla förklaringar, enkla lösningar, men det gör det inte.

TT: Om det ändå skulle bli ett läge med kraftigt ökad smittspridning i Sverige, överväger Folkhälsomyndigheten att fler ska få en boosterspruta än de grupper man har talat om hittills?

– Vi tittar på det hela tiden för att bedöma vilka grupper som kan komma ifråga. Det följs upp kontinuerligt.

"Betydligt lindrigare sjukdom"

TT: Vad är viktigast, att ovaccinerade svenskar får ett grundskydd eller att redan vaccinerade får sin tredje dos?

– Absolut det förra. Det finns undantag, små grupper som är väldigt svårt immunsupprimerade. Men till och med de riktigt äldre och sköra får nästan alltid en betydligt lindrigare sjukdom efter vaccin.

– Nu när vi börjar se en viss ökning av genombrottsinfektioner i samhället är det definitivt viktigare att ge dem som inte är vaccinerade sina första sprutor. I Sverige är det 20-40-åringar som driver pandemin, och det är i det åldersspannet man behöver få upp täckningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons