Annons

Teknikmagasinet i konkurs – hoppas hitta köpare

För dyra hyreskontrakt kombinerat med vikande försäljning, tvingar prylkedjan Teknikmagasinet att ansöka om konkurs.
Vd:n Ulrika Göransson hoppas dock på en lösning.
Ekonomi • Publicerad 15 januari 2020
Teknikmagasinet går i konkurs. Arkivbild.
Teknikmagasinet går i konkurs. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Efter flera utmanande år med negativ utveckling, tvingas nu Teknikmagasinet att avbryta sin rekonstruktion. Försök att vända trenden i form av att stänga butiker och satsa på exempelvis mobilreparationer har visat sig inte vara tillräckligt.

Just stigande hyror tillsammans med en försvagad svensk krona vilket ger dyrare varuinköp från utlandet har varit ett av huvudproblemen enligt vd:n Ulrika Göransson som tillträdde så sent som i augusti förra året.

Annons

– Vi har försökt att ställa om vår verksamhet och jobbat med åtgärdsprogram men det tar tid att tranformera. Det som har hämmat oss är att vi suttit fast med olönsamma hyreskontrakt som vi inte kommit ur. Vi har haft förhandlingar men det tar för lång tid.

Problem inom detaljhandeln

Samtidigt har bolaget lidit av samma problem som många andra kedjor inom detaljhandeln.

– Det sker en omställning inom detaljhandeln och det har påverkat oss. Butiker får inte lika mycket trafik som tidigare, säger hon.

Elektronikbranschens vd Klas Elm håller med.

– Butiksförsäljningen generellt går ner, och speciellt i vår bransch, säger Klas Elm som i huvudsak syftar på den renodlande elektronikbranschen som säljer tv, mobiler och annat. Teknikmagasinet tillhör inte den kategorin riktigt.

Priserna pressas av den stenhårda konkurrensen från näthandeln. Klas Elm tror att framtiden för butikerna ligger i att erbjuda mer tjänster.

135 butiker

Teknikmagasinet har i nuläget 135 butiker i tre länder varav 85 i Sverige. Enligt Ulrika Göransson ha man i dagsläget cirka 500 anställda.

Största borgenärer i konkursen är Gyllenhammar Holding och Swedbank.

I konkursansökan till Solna Tingsrätt skriver styrelseledamoten Peter Gyllenhammar att det är viktigt att tingsrätten beslutar i frågan så fort som möjligt eftersom bolaget fortfarande driver verksamhet.

Finns intressenter

Ulrika Göransson har dock förhoppningar om att kedjan ska kunna räddas och leva vidare men i en annan form. I dagsläget finns heller inget beslut när butikerna ska stängas igen.

Annons

– Det finns intresse men det är upp till konkursförvaltaren. Jag hoppas så klart att vi ska hitta en lösning där vi lever vidare.

TT: Kan du se en variant där man går över till enbart onlinehandel?

– Vi har väldigt många butiker som också går bra. Det blir spekulation men jag ser inte framför mig enbart onlinehandel.

TT: Vad händer de med anställda?

– Det följer normala gången men jag kan inte uttala mig utan sådana frågor måste tas med konkursförvaltaren.

Hoppas driva vidare

Bo Söder vid advokatfirman Fylgia har utsetts till konkursförvaltare. Han är, när TT når honom, på väg till huvudkontoret i Sundbyberg för att träffa ledning och personal

– Butikerna är öppna som vanligt och tanken är att kunna driva verksamheten vidare, säger han.

Han har ännu inte en fullständig bild av hur ekonomin ser ut. Det kan bli så att vissa butiker kan drivas vidare, andra inte.

I förlängningen hoppas han kunna hitta köpare till verksamheten.

– Och så vitt jag vet finns det intressenter, säger Söder.

Hur skulderna i konkursen ser ut har han inte full koll på ännu, det är till exempel oklart hur stora leverantörsskulderna är.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons