Annons
Nyheter

Tenta med 150 personer – trots pandemin

Kan man samla drygt 150 elever för en salstenta, mitt under pandemin?
Göteborgs universitet anser det och anordnade på fredagen en tenta för bland annat läkarstudenter.
Covid-19 • Publicerad 15 januari 2021
154 studenter vid Göteborgs universitet skrev på fredagen en tenta – trots covid-19-pandemin. Arkivbild.
154 studenter vid Göteborgs universitet skrev på fredagen en tenta – trots covid-19-pandemin. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Totalt var enligt Göteborgs-Posten 154 studenter anmälda i en sal som i normala fall har plats för upp till 414 personer.

– Vår roll är att tillhandahålla tentamen. Vi har en lokal och nu i coronatider har vi gjort det vi kan för att smittsäkra den, säger Karin Åström, enhetschef på universitetets utbildningsenhet, till GP.

Annons

– Vi har tagit de åtgärder vi kunnat och jag har rättat mig efter ett beslut att skrivsalen är öppen för tentamen.

Smittskyddsläkaren Leif Dotevall anser dock att universitetet är fel ute.

– Det är ju djupt olämpligt för det första. Universitetets verksamhet ska ske på distans, det är grundregeln, säger han.

– Det är otroligt viktigt att man verkligen tänker till här och kan undvika sånt som man kan göra på annat sätt. Men går det att göra på annat sätt? Två lokaler, tre? Detta är varje verksamhets ansvar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons