Annons
Nyheter

Terroranhöriga manar Biden att släppa dokument

Inför 20-årsdagen av terrordåden i New York den 11 september 2001 har offrens anhöriga ett budskap till USA:s president Joe Biden: Häv sekretessen på hemligstämplade utredningsdokument eller håll dig borta från minnesceremonin.
USA • Publicerad 7 augusti 2021
Den dåvarande presidentkandidaten Joe Biden, hustrun Jill Biden och New Yorks guvernör Andrew Cuomo på en minnesceremoni för terrorns offer i fjol, den 11 september 2019.
Den dåvarande presidentkandidaten Joe Biden, hustrun Jill Biden och New Yorks guvernör Andrew Cuomo på en minnesceremoni för terrorns offer i fjol, den 11 september 2019.Foto: Amr Alfiky/AP/TT

Ända sedan terrordåden 2001 har en obesvarad fråga hängt över amerikansk inrikespolitik: Vilken roll spelade Saudiarabien i attackerna?

Den partiöverskridande 11 september-kommissionen, som presenterade sin rapport 2004, hittade visserligen inga bevis för att saudiska regimföreträdare skulle ha finansierat al-Qaida. Men fortfarande är en stor del av materialet från den och andra undersökningar hemligstämplat.

Annons

Anhöriga till terrordådens offer har längre krävt att sekretessen ska hävas. Flera på varandra följande regeringar av olika politisk färg – ledda av George W Bush, Barack Obama och Donald Trump – har vägrat att offentliggöra dokumenten.

Men med Joe Biden väcktes hoppet om förändring. Före valet i fjol lovade den dåvarande kandidaten Biden att verka för transparens.

Kräver öppenhet

Väl på plats i Vita huset anklagas nu presidenten för att ha glömt sina tidigare utfästelser. I ett öppet brev kräver nu runt 1 700 personer som direkt berördes av terrordåden – anhöriga, överlevare eller räddningspersonal – att dokumenten ska släppas.

"Tjugo år senare finns helt enkelt inget skäl – ogrundade påståenden om 'nationell säkerhet' eller annat – att hålla den här informationen hemlig", står att läsa i brevet.

Undertecknarna betonar att de alltjämt hoppas att presidenten ska leverera.

"Men om president Biden backar från sitt åtagande och tar parti för den saudiska regeringen, skulle vi bli tvungna att offentligt ta ställning mot all medverkan av hans regering i minnesceremonier för den 11 september."

Politiskt stöd

De anhöriga har politiskt stöd. På torsdagen lade en partiöverskridande grupp senatorer fram ett lagförslag som om det antas öppnar för att dokumenten ska offentliggöras, rapporterar The Hill.

– Jag bryr mig inte om relationen till Saudiarabien eller något annat land. Om de gjorde någonting som är hemskt och fruktansvärt ska de hållas ansvariga, sade senatens demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer enligt nyhetssajten.

"Inom närmaste dagarna"

På en presskonferens på fredagen uppger Vita husets talesperson Jen Psaki att presidenten står vid sitt ord och fortsätter arbeta för öppenhet kring utredningarna.

Enligt Psaki har Biden gett justitiedepartementet i uppdrag att granska de juridiska hindren.

Annons

– Vi ser fram emot att inom de närmaste dagarna kunna berätta mer om vad vi gör för att säkerställa större transparens, säger hon enligt NBC.

Fakta: Terrordåden den 11 september 2001

Morgonen den 11 september 2001 kapades fyra Boeingplan på USA:s östkust. Bakom kapningarna låg 19 terrorister med kopplingar till terrornätverket al-Qaida, av vilka 15 var saudiska medborgare.

Klockan 08:46 flögs det första planet in i norra tvillingtornet i New Yorks World Trade Center. 09:03 träffade nästa plan det södra tornet.

En knapp halvtimme senare kraschades det tredje planet in i försvarshögkvarteret Pentagon i Virginia. Det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania sedan passagerarna gjort motstånd. Planets mål tros ha varit Vita huset eller kongressen.

2 977 människor dödades i attackerna, varav 184 vid Pentagon och 40 i Pennsylvania, samt de 19 kaparna.

Källa: 9/11 Memorial

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons