Annons
Nyheter

Terrorhäktade uppges figurera i jihadistgrupper

Tre män som häktats misstänkta för stämpling till terroristbrott har i flera år ingått i slutna grupper som hyllat våldsbejakande islamism och samlat in pengar till terrorrörelsen IS, enligt en rapport från Acta Publica.
Brott • Publicerad 13 april 2023
Anhängare av terrorrörelsen Islamiska staten marscherar i irakiska Raqqa, som mellan 2013 och 2017 fungerade som det självutropade "kalifatets" huvudstad. Arkivbild.
Anhängare av terrorrörelsen Islamiska staten marscherar i irakiska Raqqa, som mellan 2013 och 2017 fungerade som det självutropade "kalifatets" huvudstad. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den 4 april slog nationella insatsstyrkan till i en koordinerad insats i Eskilstuna, Strängnäs och Linköping och grep fyra män och en 15-årig pojke.

Pojken och tre av männen, 24, 25 och 29 år gamla, häktades under påskhelgen på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott, ett slags förberedelsebrott som ska ha pågått sedan den 1 juni i fjol. I pojkens fall anges starten till augusti 2022.

Annons

Säpo sätter ärendet i samband med den högerextreme politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari, vilken bedöms ha bidragit till att Sverige hamnat i fokus för våldsbejakande islamism globalt.

Slutna grupper

Säpo uppger att de fem terrormisstänkta kan kopplas till terrororganisationen IS, men har inte velat kommentera hur kopplingen ser ut.

I en ny rapport fördjupar nu researchföretaget Acta Publica bilden av de häktade männens förehavanden.

De tre männen har enligt företaget i flera år varit aktiva i slutna Facebookgrupper där det predikas radikala islamistiska budskap. Tonårspojken uppges i sin tur ha en äldre nära anhörig som varit med i en av grupperna.

Två av männen har enligt Acta Publica fungerat som moderatorer för olika versioner av en av grupperna, som stängdes ned av Facebook på grund av innehållet men kort därefter återuppstod med hundratals medlemmar. Männen ska öppet ha visat stöd för IS.

Samlade in pengar

Den tredje mannen ska i sin tur ha blivit inbjuden till en av gruppen av en person som stridit för IS i Syrien.

Expressen har tidigare avslöjat att gruppen samlat in pengar till personer som anslutit sig till IS. Bland medlemmarna uppges det ha funnits flera personer som själva stridit för terrorgruppen.

En annan sluten Facebookgrupp, där alla tre uppges ha varit medlemmar, användes som plattform för stöd till de imamer som 2019 greps av Säpo med hänvisning till att de utgjorde hot mot rikets säkerhet.

Även denna grupp, som i dag är nedstängd, uppges ha haft flera medlemmar som stridit för IS.

Fakta: Stämpling

Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott.

Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, till exempel mord, terroristbrott och grov misshandel.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons