Terrorutredning grumlar dansk-saudisk relation
– Det här är väldigt allvarliga nya anklagelser som myndigheterna har offentliggjort i dag. De nya anklagelserna gör en redan oacceptabel sak ännu mer allvarlig och kräver ett tydligt svar, säger utrikesminister Jeppe Kofod (S) enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Kofod kallade upp Saudiarabiens ambassadör för ett möte med utrikesdepartementets politiske chef på onsdagen med anledning av terrormisstankarna.
Tillhör separatiströrelse
De tre männen uppges vara högt uppsatta medlemmar i separatiströrelsen Asmla, som verkar för en självständig arabisk stat i iranska provinsen Khuzestan och som av Teheran anklagas för terrorverksamhet.
De har enligt den danska säkerhetspolisen PET samlat in upplysningar om privatpersoner och verksamheter i Danmark och i utlandet och lämnat vidare dessa uppgifter till en saudiarabisk underrättelsetjänst.
Männen har suttit frihetsberövade en längre tid och är sedan tidigare åtalade för att ha hyllat ett terrordåd i Ahvaz i Iran, ett attentat mot en militärparad i september 2018 då 25 människor dödades. I anslutning till det åtalet genomfördes husrannsakningar i deras bostäder.
Militäranläggningar
De nya anklagelserna mot männen gäller, utöver finansiering av terror, spionage mot militära anläggningar i Danmark.
Jeppe Kofod säger att saken ska tas upp med Saudiarabiens utrikesminister.
– Vi har från dansk sida gjort det kristallklart för den saudiske ambassadören att vi inte under några omständigheter kommer att acceptera den sortens aktiviteter, säger han enligt Ritzau.
Fakta: Attentatet i Ahvaz i Iran
Flera angripare sköt urskillningslöst mot publik och officiella gäster som den 22 september 2018 samlats för att titta på en militärparad i Ahvaz i Iran. Paraden var av flera som pågick runt om i Iran till minne av årsdagen då Irak inledde kriget mot Iran på 1980-talet.
25 personer dödades och 50–60 personer skadades.
Angriparna sköts till döds.
Ahvaz ligger i den oljerika provinsen Khuzestan och har en stor arabisk befolkning i det persiskdominerande landet. Befolkningen i provinsen är i huvudsak shiamuslimer, men arabiskseparatistiska strömningar har förekommit i regionen sedan 1960-talet.