Annons
Nyheter

Tesla krävde att advokat skulle sparkas

Elbilsjätten Teslas jurister uppges ha begärt att advokatfirman Cooley som bolaget anlitar avskedar en viss person som är anställd där. Personen har i en tidigare tjänst förhört grundaren Elon Musk i ett fall där myndigheterna slog honom på fingrarna.
Ekonomi • Publicerad 15 januari 2022
Teslas grundare Elon Musk kräver att en person som tidigare förhört honom ska få sparken. Arkivbild.
Teslas grundare Elon Musk kräver att en person som tidigare förhört honom ska få sparken. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/dpa via AP/TT

Teslas ombud ringde i slutet av förra året, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till flera personer som var inblandade i händelsen.

Personen ärendet gällde, en jurist, hade tidigare arbetat för den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC och i den rollen förhört Elon Musk. Det handlade då om ett utspel 2018 där Musk påstod att han hade säkerställt finansiering för att Tesla skulle kunna avnoteras från börsen, vilket inte stämde. Det slutade med en rättslig uppgörelse där Musk avgick som ordförande och fick betala ett mångmiljonbelopp i böter – samt lova att jurister ser över hans framtida inspel på sociala medier inom vissa ämnen på förhand.

Annons

När juristen senare anställdes av advokatfirman Cooley uppges arbetsuppgifterna inte ha inkluderat Tesla över huvud taget. Företaget har inte gått med på Teslas begäran om ett avsked.

Från och med början av december har Tesla börjat fasa ut samarbetet med Cooley i flera fall, eller tagit in expertis från andra firmor. Till exempel är det inte längre Cooley som ger Space X juridisk hjälp, enligt uppgiftslämnarna.

Elon Musk har tidigare riktat frustrerade och offentliga utspel mot enskilda myndighetsutövare, vilket lett till såväl Twitter-stormar bland hans anhängare som eftergifter som gynnat honom och hans företag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons