Annons
Nyheter

Tesla öppnar i Xinjiang – får kritik i USA

Elbilstillverkaren Tesla har hamnat i korseld mellan Kina och dess kritiker utomlands med anledning av företagets etablering i regionen Xinjiang.
Ekonomi • Publicerad 6 januari 2022
Besökare på en bilmässa i Peking provsitter Teslas elbilar. Arkivbild
Besökare på en bilmässa i Peking provsitter Teslas elbilar. ArkivbildFoto: Mark Schiefelbein/AP/TT

På nyårsafton tillkännagav Tesla öppnandet av en ny bilsalong i Xinjiangs huvudstad Urumqi. Det ledde till en storm av kritik från både människorättsgrupper och politiker i USA. Den republikanske senatorn Marco Rubio anklagar på Twitter Tesla för att "hjälpa Kommunistpartiet att mörka folkmord och slavarbete".

Vita husets pressekreterare Jen Psaki sade att "omvärlden, varken den offentliga eller privata sektorn, kan blunda för vad som sker i Xinjiang".

Annons

Kina svarar med att anklaga USA för hyckleri och för att använda mänskliga rättigheter som förevändning för att utöva ekonomiska påtryckningar.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin avfärdar anklagelserna om övergrepp i Xinjiang som "lögner som länge avslöjats av fakta".

Svenska H&M är ett av flera bolag som utsatts för bojkott i Kina efter att ha lovat att inte använda bomull från Xinjiang i sina kläder.

Enligt rapporter från människorättsorganisationer hålls över en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter fängslade i interneringsläger i Xinjiang, och uppgifter om brutala förföljelser, massgripanden, tvångsaborter och tortyr har publicerats.

Peking förnekar anklagelserna om folkmord och etnisk rensning och hävdar att det handlar om omskolningsläger för religiösa extremister.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons