Annons
Nyheter

Tester för miljoner upphandlades utan annons

Brott • Publicerad 10 april 2023
Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket. Arkivbild.
Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Det var en otillåten direktupphandling när Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) köpte in psykologtester utan föregående annonsering. Det tycker Konkurrensverket som kräver i förvaltningsrätten att SLSO ska betala 770 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Värdet på upphandlingen i fjol av kliniska psykologtester och bedömningsverktyg var 9,9 miljoner kronor.

Annons

Konkurrensverket skriver i ett pressmeddelande att SLSO inte annonserade enligt lagen om offentlig upphandling, bland annat med motiveringen att bara de två valda leverantörerna kunde tillhandahålla testerna på grund av ensamrätt.

Men verket framhåller att ensamrätt ska användas restriktivt och att upphandlingen skulle ha föregåtts av en betydande marknadsundersökning.

"Huvudregeln är att upphandlingar ska konkurrensutsättas för att flera leverantörer på marknaden ska få möjlighet att lämna anbud", säger generaldirektör Rikard Jermsten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons