Annons
Nyheter

Thedéens första räntebesked lyfte kronan

Den hårt sargade svenska kronan lyfter markant efter Riksbankens räntebesked – upp med nästan 20 öre mot euron och dollarn.
Ett hökaktigt räntebesked och ett beslut att börja sälja statspapper i april bidrar. Men även den nye chefen Erik Thedéens tydliga fokus på kronan.
Ekonomi • Publicerad 9 februari 2023
En starkare krona är högt upp på önskelistan, då det kan trycka ned inflationen, enligt den nya riksbankschefen Erik Thedéen.
En starkare krona är högt upp på önskelistan, då det kan trycka ned inflationen, enligt den nya riksbankschefen Erik Thedéen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Erik Thedéen, som tog över som riksbankschef vid årsskiftet, lyfter självmant fram kronan som en av flera faktorer bakom det svenska problemet med den skenande inflationen. Budskapet kommer både skriftligt och på presskonferensen efter räntebeskedet.

Han tar avstamp i kronans kräftgång bakåt i tiden.

Annons

– Det är en ganska ordentligt försvagning. Den är svår att förklara, säger han och pekar på hur kronan rasat 25 procent på tio år mot en korg av de viktigaste valutorna på exportmarknaden.

– Det här har inte legat i Riksbankens prognos. Vår prognos har varit att kronan skulle stärkas, vilket vi haft goda fundamentala skäl för, tillägger han.

Ändra trenden

Inflationschocken som Sverige – tillsammans med resten av västvärlden – har kastats in i har strött mer salt i såren. Starka statsfinanser, låg statsskuld, högsta kreditbetyg, ihållande sparandeöverskott gentemot omvärlden och en välskött ekonomi i stort har inte hjälpt, konstaterar Thedéen.

Han summerar fjolårets kronfall till 10 procent.

– Det här bidrar till att vi får högre inflation, säger han.

– Vi är också oroliga för att en bestående svag krona som riskerar att försvagas ytterligare skulle kunna driva på inflationen mer än vad vi tidigare trott – det i ett läge där vi kämpar för att få ned inflationen, tillägger han.

Han hoppas med sitt första räntebesked som riksbankschef ändra på den negativa trenden för den svenska valutan.

– Det borde verka i stärkande riktning. Det är vår förhoppning att så kommer att ske. För det skulle väsentligt underlätta för oss att få ned inflationen till det mål vi har, säger han.

Inte bra

Den svaga kronan är enligt Thedéen inte bra för svensk ekonomi på sikt.

– I någon mening (gör den att) vi dopar svensk exportindustri och får det tuffare för inhemsk sektor. Det är inte bra heller. Men det huvudsakliga skälet är att det har betydelse för inflationen, säger han till TT efter presskonferensen.

Annons

– Därför lyfter vi upp det. Vi är bekymrade – men vi säger också att vi inte har ett växelkursmål i Sverige, tillägger han.

Han beskriver själv Riksbankens besked om kronan som "en signal till marknaden" för att visa att spekulation mot den svenska valutan inte är något som man tar lätt på i direktionen.

Budskapet gick uppenbarligen hem. Kronan lyfter markant mot både euron och dollarn efter det att kronan så sent som i måndags varit nere på den lägsta kursen på 14 år mot euron.

Bland analytiker som följer Riksbanken är tolkningen kronpositiv.

– Hela rapporten andas väldigt mycket att kronan inte får förstöra deras strävanden att få ned inflationen. Det skickar ganska starka signaler att Riksbanken bevakar kronan och att man inte vill att den ska försvagas härifrån, utan gärna stärkas, säger Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

– Det har gått lite i vågor hur Riksbanken har pratat om kronan. Senaste åren har det varit lite tystare, men nu var det högt upp på agendan igen, tillägger han.

Styrräntan viktigaste verktyget

Hans kollegor på SEB gör en likartad bedömning.

"En tydlig verbal markering till stöd för starkare krona, efter att tidigare under många år snarare kämpat för att hålla kronan svag som ett sätt att få upp en på den tiden alltför låg inflation", skriver SEB:s ekonomer i en rapport.

Någon riktkurs eller korridor för kronkursen är dock inte aktuell att börja prata om, enligt Isaksson.

– Det är lite oklart vilken kronkurs de accepterar. Men det är klart, de vill inte ha någon försvagningstrend härifrån på det sätt som det gjort det senaste året.

Annons

Det viktigaste verktyget som står till buds för Thedéen och hans direktion för att bromsa nya kursfall för kronan är enligt Isaksson styrräntan. Men det kan även finnas utrymme att ge kronan stöd genom att öka på volymerna när det gäller minskningen av Riksbankens innehav av statsobligationer, enligt Isaksson.

Något uttalat mål för kronkursen – som kollegorna på centralbanken i Schweiz har för sin franc – ligger långt bort, bedömer Isaksson.

– Nej. Då får man bestämma sig. Antingen går man med i EMU (inför euron) eller inte. Halvmesyrer tror jag har svårt att fungera. Det skulle bara ställa till problem. Man måste vara bestämd i det här.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons