Annons
Nyheter

Thornberg håller pressträff efter våldsdåden

Rikspolischef Anders Thornberg kallar till pressträff efter den senaste veckans många grova våldsdåd.
Brott • Publicerad onsdag 10:34
Rikspolischef Anders Thornberg kallar till pressträff under onsdagen med anledning av den senaste tidens händelser kopplat till organiseradbrottslighet och gängkriminalitet. Arkivbild.
Rikspolischef Anders Thornberg kallar till pressträff under onsdagen med anledning av den senaste tidens händelser kopplat till organiseradbrottslighet och gängkriminalitet. Arkivbild.Foto: Martin Solhaug Standal /NTB/TT

Det är framför allt Uppsala som har skakats av våldet, som kopplas till gängkriminalitet. Natten mot torsdagen i förra veckan sköts en kvinna i 60-årsåldern ihjäl i stadsdelen Gränby. Hon uppges ha varit mamma till en gängkriminell man.

Under tisdagsmorgonen sköts även en 25-årig man ihjäl i en trappuppgång i stadsdelen Sala backe. Mannen var tidigare ostraffad och enligt medieuppgifter misstänker man att skytten sköt fel person.

Annons

Enligt uppgift till SVT misstänker man att skytten egentligen var ute efter en anhörig till den 37-årige gängledaren känd som "kurdiska räven", som tros hålla sig undan svenska myndigheter i Turkiet. Ytterligare två skjutningar har inträffat i staden, varav båda två enligt medieuppgifter tros ha varit riktade mot anhöriga till samma man.

I måndags hittades även en 13-årig pojke mördad i ett skogsområde i Haninge. Uppgifter till TV4 Nyheterna gör gällande att pojken hade blivit skjuten.

Under tisdagskvällen dödades även en man i 20-årsåldern i en skottlossning i Helenelund i Sollentuna norr om Stockholm.

Pressträffen inleds klockan 15. Utöver Anders Thornberg medverkar Hampus Nygårds, biträdande chef vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, samt Ulf Johansson, regionpolischef i region Mitt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons