Annons
Nyheter

Thunberg kritiserar modeindustrin

Miljö • Publicerad 8 augusti 2021
Thunberg varnar för "greenwashing" i samband med en publicering i modemagasinet Vogue Scandinavia.
Thunberg varnar för "greenwashing" i samband med en publicering i modemagasinet Vogue Scandinavia.Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Miljöaktivisten Greta Thunberg pryder framsidan till det första numret av det nya modemagasinet Vogue Scandinavia.

Greta Thunberg har själv publicerat en bild av omslaget på Instagram, där hon samtidigt riktar kritik mot modeindustrins påverkan på klimatet. Hon varnar också för att modekampanjer, där företag framställer sig som bland annat hållbara och klimatneutrala, allt som oftast handlar om ren "greenwashing".

Annons

Enligt Expressen skriver modemagasinet samtidigt i ett pressmeddelande att 18-åringen delar tidningens värderingar om hållbart leverne och miljöskydd och att de kläder som Thunberg bär på är gjorda av hållbara, återvunna material.

"Du kan inte massproducera mode eller konsumera "hållbart" så som världen är skapad i dag. Det är en av många anledningar till att vi kommer att behöva en systemändring", skriver Thunberg i inlägget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons