Annons

Tillväxtlyft för Taiwan

Ekonomi • Publicerad 21 januari 2020
Taiwans president Tsai Ing-wen vann nyligen en storseger i ett val och säkrade därmed en andra mandatperiod.
Taiwans president Tsai Ing-wen vann nyligen en storseger i ett val och säkrade därmed en andra mandatperiod.Foto: Chiang Ying-ying AP/TT

Taiwans ekonomi växte med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, den snabbaste takten på ett och ett halvt år. En återhämtning för efterfrågan på elektronik, som smarta telefoner, gav ett lyft till landets exportsektor.

Utsikterna har sedan dess ljusnat ytterligare, då oron minskat för att handelskriget mellan USA och Kina ska eskalera.

Annons

Samtidigt har Taiwan delvis dragit nytt av en trend där en del tillverkning som tidigare låg i Kina flyttats till fabriker i Taiwan.

Tillväxten på 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol kan jämföras med en tillväxt på 3 procent under tredje kvartalet och var betydligt bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en taiwanesisk tillväxt på 2,8 procent.

För helåret 2019 landade tillväxten på 2,7 procent jämfört med året före och för 2020 beräknas denna tillväxttakt hålla i sig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons