Annons
Nyheter

Tillverkare kräver bildelar som håller längre

Ekonomi • Publicerad 15 mars 2021
Tidigare tjänade fordonstillverkare pengar på att sälja reservdelar. Men nu riskerar trasiga fordon i stället bli en kostnad. Arkivbild.
Tidigare tjänade fordonstillverkare pengar på att sälja reservdelar. Men nu riskerar trasiga fordon i stället bli en kostnad. Arkivbild.Foto: Leo Sellén / TT

Fordonstillverkare ställer högre krav på att underleverantörer ska tillhandahålla delar som håller längre, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Kraven på alla ingående artiklar i ett fordon kommer bli högre. Vi kommer kräva att delarna kan tåla mer belastning, mer slitage och fler mil, säger Peter Bryntesson, rådgivare på leverantörsorganisationen FKG, till Ekot.

Annons

Orsaken är att tillverkarna själva hyr ut fordonen i högre utsträckning, och då har trasiga delar gått från att vara en inkomst till en kostnad.

– Då är det ju inte längre en intäkt när den går sönder och jag säljer en reservdel. Då blir det i stället så att när fordonet inte fungerar betalar inte kunden, säger kullagerjätten SKF:s vd Alrik Danielsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons