Annons

Tinne och "Anton" på väg mot sista starten

En publikfavorit på väg mot karriärens slut kanske tävlar i Göteborg för sista gången under världscupfinalen i dressyr.
Ridsport • Publicerad 4 april 2019
Tinne Vilhelmson-Silfvén vid uppvärmningsbanan på hästtävlingarna i Scandinavium. Hennes häst "Anton" tar det lugnt i stallet, som hålls stängt för besökare av säkerhetsskäl efter vinterns svåra hästvirus.
Tinne Vilhelmson-Silfvén vid uppvärmningsbanan på hästtävlingarna i Scandinavium. Hennes häst "Anton" tar det lugnt i stallet, som hålls stängt för besökare av säkerhetsskäl efter vinterns svåra hästvirus.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tinne Vilhelmson-Silfvén och Patrik Kittel är svenskarna som kvalat in till världscupfinalen i dressyr, som inleds på fredagen. Båda har möjlighet att slåss om fina placeringar. Men de är i olika lägen. Patrik Kittel kom fyra i förra årets final, och vill förstås gärna högre.

– Man kan bli trea, eller åtta. Har man marginalerna på sin sida så kan det gå bra. Om inte, kan man komma långt ner. En liten miss kan förändra allt. Mitt mål är att göra två riktigt bra rundor, säger Patrik Kittel, som rider tolvårige Delaunay i världscupfinalen.

Tvåa för tre år sedan

Annons

Hans svenska finalkollega resonerar på liknande sätt, men med ett tillägg.

– Målet är att kunna ge den svenska publiken en riktigt bra uppvisning, att göra "Anton" rättvisa, rida honom bra och felfritt och vara "i momentet", säger Tinne Vilhelmson-Silfvén om sin trogna hästkamrat Don Auriello, som fyller 17 år i maj.

De två har tävlat tillsammans i två OS, två VM och två EM – och inte minst i den senaste världscupfinalen i Göteborg, där det svenska ekipaget blev tvåa på våren 2016.

Tinne Vilhelmson-Silfvén har för sjunde året haft Florida som bas under vintern, och haft en bra inomhussäsong.

– "Anton" har gått de tävlingar jag ville, säger Vilhelmson-Silfvén.

Hästen bestämmer

Men hon vet inte hur länge till.

– Han har haft en fantastisk karriär. Men nu kan jag känna att varje tävling är en fantastisk bonus.

TT: Kan det vara sista gången ni tävlar i Göteborg?

– Det ska jag inte säga, för det är inte uttalat. Jag känner att det är "Anton" som bestämmer det, svarar Tinne Vilhelmson-Silfvén.

Sommarens EM i Rotterdam finns i almanackan för henne och Don Auriello, men innan dess ska valacken få ta det lugnt ett tag.

Favorit med timing

Annons

Favorit i finalen är tyska världs- och Europamästarinnan Isabell Werth, som också vunnit världscupen de två senaste åren.

– Hon har en enorm timing. Isabell tänker nästan före hästen, är otroligt snabb i sin känsla med hästen och vet exakt hur mycket hon kan motivera hästen för att prestera max, utan att spänna bågen så mycket att det blir fel, säger Patrik Kittel, som lärt känna Werth under många år i Tyskland.

– Det försöker jag ta lärdom av varje dag, säger Kittel.

Främsta utmanare till Isabell Werth är amerikanskan Laura Graves, som ifjol blev tvåa i både VM och världscupen.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons