Annons
Nyheter

Tio åtalas för mångmiljonbedrägerier

Brott • Publicerad 7 juli 2021
Åtalet om mångmiljonbedrägerierna väcks i Kalmar tingsrätt eftersom den första drabbade bor i Kalmar län. Arkivbild.
Åtalet om mångmiljonbedrägerierna väcks i Kalmar tingsrätt eftersom den första drabbade bor i Kalmar län. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon / TT

Tio personer åtalas för grovt bedrägeri i Kalmar tingsrätt. Åklagare och polis anser sig ha nystat upp en stor bedrägerihärva, där förövarna sammanlagt kommit över mer än sex miljoner kronor.

Totalt handlar det om tre olika bedrägerier, där de misstänkta enligt åtalet gått likartat tillväga men agerat i olika konstellationer. Brottsoffren har blivit uppringda av en person som sagt sig företräda en bank och uppmanat dem att vidta åtgärder för att skydda sig mot pågående bedrägeriförsök. Detta har sedan lett till att de lurats att skicka pengar till några av de misstänktas konton.

Annons

Åklagaren beskriver bedrägerierna som välorganiserade och med en tydlig rollfördelning. Pengarna som de utsatta blivit av med har förts över till utländska banker och enligt åklagaren har slutmålet varit att omvandla dem till kryptovalutan bitcoin.

Härvan har förgreningar runt om i landet, men åtalet väcks i Kalmar tingsrätt eftersom den första drabbade bor i Kalmar län.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons