Annons
Nyheter

Tiotusentals överklagar långsam handläggning

Förvaltningsrätten i Malmö har fått hantera ett oväntat stort antal överklaganden om långsam handläggning, varav de flesta rör medborgarskapsansökningar hos Migrationsverket, rapporterar .
Samhälle • Publicerad 12 juli 2021
Migrationsverket i Solna. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Domstolen, som har det nationella ansvaret för att hantera överklaganden om medborgarskap hos Migrationsverket, har fått in cirka 50 000 överklaganden de senaste två åren och väntar sig upp till 40 000 ärenden i år.

– Det här var det inte någon som hade förutsett, och det var inte så här det var tänkt heller kan jag lova, säger Johan Sjöö på förvaltningsrätten i Malmö till radion.

Annons

Den oförutsedda ökningen av ärenden beror på en ny lag som trädde i kraft 2018. Enligt lagen har den som inte fått beslut i sitt ärende hos en myndighet inom sex månader, rätt att begära att myndigheten ska påskynda handläggningen. Om begäran avslås kan personen överklaga till förvaltningsrätten.

I dag är väntetiden för att få beslut om medborgarskap betydligt längre än sex månader. Migrationsverket uppger att de långa handläggningstiderna beror på den stora migrationsvågen 2014-2015 och räknar med att det dröjer tills 2023 innan väntetiden ligger på sex månader.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons