Titta – det här kan avgöra guldstriden

När det allsvenska guldtåget ovisst dundrar vidare i höst är det fyra lag ombord inför de fyra sista omgångarna.
I loket sitter Djurgården – kan Malmö FF, Hammarby eller AIK ändra på det?
Vi ger förutsättningarna och sex viktiga faktorer som kan fälla avgörandet.
Fotboll • Publicerad 5 oktober 2019
Ljudet av ett stundande SM-guld? Nye anfallaren Emir Kujovic har per omgående hjälpt till att hålla kvar Djurgården i den allsvenska tabelltoppen. Med fyra omgångar kvar har Djurgården tre poängs försprång ned till Malmö FF – därefter följer Stockholmsrivalerna Hammarby och AIK, båda sex poäng bakom. Arkivbild
Ljudet av ett stundande SM-guld? Nye anfallaren Emir Kujovic har per omgående hjälpt till att hålla kvar Djurgården i den allsvenska tabelltoppen. Med fyra omgångar kvar har Djurgården tre poängs försprång ned till Malmö FF – därefter följer Stockholmsrivalerna Hammarby och AIK, båda sex poäng bakom. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Med åtta omgångar kvar var sju lag inom sju poäng. Tre veckor och fyra omgångar senare har Häcken, IFK Göteborg och IFK Norrköping fallit ifrån. Nu är det alltså Djurgården (59 poäng), Malmö FF (56), Hammarby (53) och AIK (53) som gör upp om SM-guldet 2019.

Här är sex faktorer som kan fälla avgörandet när guldrejset når upploppet.

+ Formen

Djurgården hade sex raka segrar innan det blev förlust i derbyt mot AIK före landslagsuppehållet. Men efter detsamma har blåränderna tagit 12 av 12 möjliga poäng och är kvar i serieledning. Malmö FF har via totalt fem raka segrar – och 13–0 i målskillnad – avancerat till andra plats och verkar vara starkaste utmanaren. Även trean Hammarby går starkt och har, precis som Djurgården, tagit fyra segrar i följd efter landslagsuppehållet – och målglada "Bajen" har gjort 16 mål på dessa matcher. AIK, däremot, har svajat under samma period – och efter två segrar, en förlust och ett kryss har den regerande mästaren tappat till fjärde plats.

+ Derbyt

Redan på söndag brakar Djurgården och Hammarby samman i Stockholm i en särdeles extraordinär derbytillställning. Vid tre poäng tar Djurgården inte bara ett stort kliv mot första mästartiteln sedan 2005 – dessutom hakas Hammarby bort från guldstriden. Vid Hammarbyseger, däremot, spetsas kampen till ytterligare – och då kan Malmö FF passera Djurgården senare på söndagskvällen via seger mot IFK Göteborg.

+ Spelschemat

Efter att ha avverkat den på papperet enklare delen av sitt avslutande program stundar nu tuffare uppgifter för Djurgården, där ovan nämnda hemmaderby mot Hammarby förstås sticker ut. Men bortamöten med IFK Göteborg och IFK Norrköping är också minst sagt svåra. Malmö FF möter i sin tur både Hammarby och AIK – och dessutom IFK Göteborg – och ska utöver det dubblera med Europa League-spel. För Hammarbys del väntar utöver Djurgården och MFF även topplaget Häcken. Men "Bajen" möter samtliga dessa tre lag på hemmaplan – bortaderbyt mot Djurgården spelas ju på Tele2 arena. AIK har det kanske på förhand lättaste återstående programmet, trots bortamötet med Malmö FF. Men å andra sidan är återuppväckta Gif Sundsvall ett annat lag nu än tidigare.

+ Avstängningar

Att spela nästan hela säsongen och bara dra på sig två gula kort är förstås en bedrift så god som någon. Men eftersom det allsvenska reglementet fortfarande, trots 30 omgångar till antalet, stipulerar avstängning redan efter totalt tre gula kort – i stället för efter fem som i flera andra ligor – kan en varning i någon av de avslutande matcherna bli ödesdiger. Marcus Danielson och Astrit Ajdarevic (Djurgården), Jo Inge Berget och Guillermo Molins (Malmö FF), Muamer Tankovic och Mats Solheim (Hammarby) samt Oscar Linnér och Enoch Kofi Adu (AIK) är några av guldstridens nyckelspelare som står på två gula kort och blir avstängda vid nästa varning. Kommer vi rentav få se flera situationer där vissa spelare försöker ta ett "taktiskt" gult kort för att bli avstängd mot "rätt" motstånd?

+ Målskillnad

Om två lag slutar på samma poäng är det målskillnad som avgör, och därefter antalet gjorda mål. Något som är högaktuellt med tanke på hur jämn tabelltoppen är. AIK:s +18 är den klart sämsta målskillnaden i guldstriden – att jämföra med Malmö FF:s +34, Djurgårdens +31 och Hammarbys +30. När det handlar om antalet gjorda mål är Hammarbys 65 fullträffar särklassigt bäst (därefter kommer Malmö FF på 48), men å andra sidan är "Bajens" 35 insläppta bara sjunde bäst i allsvenskan. Malmö FF har således kombinerat seriens hittills tätaste defensiv (14 insläppta) med att vara näst bäst framåt.

+ Formspelarna

När höstlöven och temperaturen faller och matcherna blir avgörande krävs det att några spelare tar ett extra kliv och levererar. Vad gäller offensiven går det att konstatera att samtliga guldjagande konkurrenter har spelare som har hittat formtoppen lagom till avgörandet. I Djurgården har nye anfallaren Emir Kujovic redan bidragit med tre mål – och minns att han avgjorde guldstriden för IFK Norrköping 2015. I Malmö FF har Søren Rieks gjort fyra mål de senaste fyra omgångarna och veteranen Markus Rosenberg tre. I Hammarby har Vladimir Rodic fått ett slags lidnersk knäpp. Efter noll starter och 14 inhopp har Rodic startat tre av de senaste fyra matcherna. Svaret? Sex av Hammarbys 16 senaste mål. I AIK är det veteranen Sebastian Larsson som har gått i bräschen; landslagsmittfältaren har gjort tre av "Gnagets" sex senaste mål.

Fredrik Scherman/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.