unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Zlatan-statyn utsatt för rasistisk attack

Ilskan mot Zlatan Ibrahimovic affärsbeslut riktas mot hans staty i Malmö.
Tusentals personer kräver att den flyttas – och på onsdagskvällen ska rasistiska ord och dödshot ha skrivits på marken intill skulpturen.
Zlatan-statyn utanför Stadion har vandaliserats och någon har skrivit "Cigani dö" på marken framför.
Zlatan-statyn utanför Stadion har vandaliserats och någon har skrivit "Cigani dö" på marken framför.
Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi har fått larm om att någon spraymålat på den och åker dit, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin till Kvällsposten.

Enligt tidningen ska statyn ha spraymålats och vid foten har ett rasistiskt tillmäle samt ett dödshot skrivits: ”Cigani dö.”

Skulpturen ska även ha vandaliserats med flera bengaliska eldar.

"Skyddas av mina fans"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Nyheten om att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby kom överraskande och bara drygt en månad efter att Zlatan-statyn invigdes utanför Stadion i Malmö.

– Min staty kommer att skyddas av mina fans, av många från Rosengård, sade Ibrahimovic under invigningen.

Nu skyddas den av få. Över 2 000 personer hade på onsdagseftermiddagen skrivit på en digital namninsamling för att avlägsna statyn från området. Vid lunchtid hängde någon upp en toalettsits över armen på skulpturen.

Och senare på kvällen blev vandaliseringen betydligt grövre.

Sabotaget får skulpturens konstnär, Peter Linde, att reagera.

"Skämmas"

– De som gör sådant här borde skämmas. Den dumheten är så total. Att ägna sig åt den typen av meningslös krigsföring är fullkomligt idiotiskt. Det vittnar om att de som gör det här är de som är korkade, och ingen annan, sade han till TT tidigare på onsdagen.

Linde jobbade i ungefär två år för att få färdigt statyn. Han vill inte se den någon annanstans.

– Varför vill de plötsligt flytta den? De var glada för några veckor sedan. Jag kan inte förstå resonemanget, det är inte krig det handlar om, det är fotboll.

– Det vore så dumt att flytta den. Jag hoppas verkligen inte att de lyder mobben nere i Malmö. Ha kvar den, gläds åt den, så kan jag göra en ny som kan stå i Stockholm. Han kan få stå på flera ställen.