Nyheter

Tokajev: Fredsstyrkans jobb redan klart

De ryssledda styrkor som fått kontroll på läget i Kazakstan börjar lämna landet redan på onsdag, meddelar president Kasym-Zjomart Tokajev.
Kazakstan • Publicerad 11 januari 2022
En utbränd bil står kvar i centrala Almaty efter förra veckans våldsamheter. Bild från måndagen.
En utbränd bil står kvar i centrala Almaty efter förra veckans våldsamheter. Bild från måndagen.Foto: Vasilij Krestjaninov/AP/TT

– Huvuduppdraget för fredsbevararna från ODKB har avslutats framgångsrikt, säger han i majlis, det kazakiska parlamentets underhus, rapporterar nyhetsbyråer.

Tokajev själv vädjade till den regionala samarbetsorganisationen ODKB – dominerad av Ryssland – i förra veckan, då folkliga protester mot den hårdföra regimen accelererat snabbt. En elitstyrka från ODKB, ledd av befäl från Ryssland och Belarus, anlände enligt asiatiska medier den gångna helgen.

– Om två dagar inleds ett tillbakadragande i faser, säger Tokajev.

– Processen kommer att ta högst tio dagar.

Beskrivs som kuppförsök

Tokajev fick under sessionen också godkänt av majlis för förslaget att den nye tillförordnade premiärministern Alichan Smajlov tar över det jobbet permanent.

Protesterna har av Tokajev och hans mäktige allierade Rysslands president Vladimir Putin beskrivits som ett kuppförsök ledda av internationella terrorister. Det började med upprördhet över en borttagen reglering av priset på fossil fordonsgas. Sedan utbröt mer allmän upprördhet över hur landet styrs.

Men mycket av både bakgrunden och händelseförloppet är höljt i dunkel, särskilt som internet stängdes under nästan en vecka. Ett antal dödsoffer, oklart hur många, verkar ha krävts i våldsamheterna.

Missnöje med eliten

Även om en del kriminella bråkmakare infiltrerat demonstrationerna, är ett missnöje med den gamla makteliten en anledning till protesterna, enligt Johan Engvall som är expert på Centralasien vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Många kazaker vill se reformer, både socioekonomiska och politiska.

– Det har vuxit upp en ny generation som inte har någon koppling till den gamla makteliten. Den söker forma en egen syn och identitet på landet och den är komplex. Maktsystemet har inte lyckats förnya sig, säger han till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.