Annons
Nyheter

Tonåring häktad efter mord på 15-åring

En 17-åring häktas för medhjälp till mordet på den 15-årige pojke som sköts ihjäl inne på en restaurang i Skogås i södra Stockholm i lördags.
Pojken förnekar brott.
Brott • Publicerad 1 februari 2023
Polisavspärrningar vid mordplatsen i Skogås centrum i södra Stockholm i lördags.
Polisavspärrningar vid mordplatsen i Skogås centrum i södra Stockholm i lördags.Foto: Jessica Gow/TT

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar med anledning av förundersökningssekretess, men efter omkring en halvtimme meddelade Södertörns tingsrätt att pojken ska häktas i fyra veckor på sannolika skäl misstänkt för medhjälp.

Annons

Pojken häktas mot sitt nekande.

– Det jag kan säga är att han förnekar brott och anser sig vara oskyldig, säger 17-åringens försvarare Dalia Ahmad till TT efter häktningsförhandlingen.

Medhjälp till mord

Åklagare Ida Arnell kan inte uttala sig närmare om vad man misstänker att det är 17-åringen har gjort, annat än att det är ett medhjälpsbrott.

TT: Har ni någon teori om varför 15-åringen var måltavla?

– Vi arbetar efter flera spår och tittar självklart på eventuellt kopplingar till tidigare ärenden också, säger Ida Arnell.

TT: Hur går ni vidare nu?

– Det är väldigt tidigt i utredningen och polisen arbetar väldigt aktivt i ärendet. Det är informationsinhämtning, undersökning av analyser, det är ett väldigt intensivt skede i utredningen just nu.

Det var vid 18-tiden på lördagen som polisen fick larm om att en person hade skjutits inne på en restaurang i Skogås centrum söder och Stockholm. Flera patruller skickades till platsen och den skottskadade personen, som visade sig vara en 15-årig pojke, fördes till sjukhus. Senare på kvällen meddelade polisen att hans liv inte hade gått att räddas.

Våldsvåg i Stockholm

Skottlossningarna och explosionerna i Stockholmsområdet har avlöst varandra sedan juldagen, då en känd gängkriminell man sköts till döds i Rinkeby. Totalt har omkring 25 våldsbrott kopplade till gängkriminella inträffat den senaste månaden.

Den 20 januari beslutade polisen att inleda en så kallad särskild händelse med anledning av våldsspiralen. Regionpolischef Mattias Andersson sade då att våldet har sin grund i tre olika pågående konflikter.

Förra veckan uppgav polisen att man genomfört ett 30-tal gripanden kopplat till våldsvågen. Flera av de gripna är under 15 år och överlämnade till socialtjänsten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons