Annons
Nyheter

Tonåring död efter skjutning i Stockholm

En tonårspojke har avlidit efter att han hittats skjuten i Västertorp i södra Stockholm på torsdagskvällen, uppger polisen.
– Vi tittar på kopplingar till tidigare dåd, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen.
Brott • Publicerad 15 september 2023
Avspärrningarna togs bort under fredagsmorgonen, men fortfarande är det oklart om pojken blev skjuten på platsen eller hade flyttats dit, enligt polisen.
Avspärrningarna togs bort under fredagsmorgonen, men fortfarande är det oklart om pojken blev skjuten på platsen eller hade flyttats dit, enligt polisen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2023 (till och med den 15 september).
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2023 (till och med den 15 september).Foto: Anders Humlebo

Det var strax före klockan åtta på torsdagskvällen som polisen larmades om smällar och en skadad pojke i övre tonåren hittades i ett grönområde i Västertorp.

Väl på plats konstaterades att han var skottskadad. Han fördes till sjukhus i ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

Annons

Ingen person har gripits i ärendet, som rubriceras som mord.

Polisen hade under torsdagskvällen flera patruller i området och spärrade av delar av grönområdet. Det är oklart om platsen där pojken anträffades är samma plats som han sköts på.

– Det har varit en av huvudfrågorna på platsen för oss och vi har kommit längre i det arbetet, men mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Polisen hade en omfattande insats med flera patruller i Västertorp och fick bland annat in uppgifter om fordon som setts i området i samband med skottlossningen.

Gängkriminalitet

Den senaste veckan har flera dödsskjutningar med kopplingar till den gängkriminella miljön inträffat i Stockholm och Uppsala.

Torsdagens dåd innebär att sex personer nu skjutits ihjäl sedan 7 september. De fem tidigare dödsskjutningarna – som samtliga skett i Stockholm eller Uppsala – kopplas till en våldsspiral inom den gängkriminella miljön.

Huruvida även dådet i Västertorp är en del av denna utveckling är för närvarande oklart.

– Vi går inte in på om gärningsmännen är kända av polisen sedan tidigare men eftersom vi har en pågående våldsvåg är det mycket som tyder på att händelserna har kopplingar till varandra. Det är inte helt osannolikt, säger Mats Eriksson, presstalesperson.

Polisen uppgav till en början att målsäganden var en man, en uppgift som korrigerades senare under natten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons