Annons
Nyheter

Tonåring får tio års fängelse för selfies

19-åriga Fatemeh Khishvand publicerade kraftigt förvrängda bilder på sig själv på sociala medier. Nu döms hon enligt sin advokat till tio års fängelse i hemlandet Iran, skriver .
Iran • Publicerad 12 december 2020
En iransk kvinna döms till fängelse för sina bilder på sociala medier. Arkivbild.
En iransk kvinna döms till fängelse för sina bilder på sociala medier. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Khishvand, som kallade sig Sahar Tabar som influerare, blev känd för att publicera spöklika, zombielika selfies på Instagram där hon vid en tidpunkt hade hundratusentals följare. Hon greps i oktober 2019 och åtalades för blasfemi, för att korrumpera ungdomar samt för att visa respektlöshet mot den islamiska republiken Iran.

Under våren vädjade Khishvand om att få släppas på fri fot då hon enligt uppgift visat symtom på covid-19, rapporterar BBC. I en appell till skådespelerskan Angelina Jolie, som 19-åringen tycktes efterlikna på vissa av sina bilder, vädjade hon om hjälp från omvärlden.

Annons

– Den islamiska republiken har en historik av att pina kvinnor. Vi måste stå samman emot den här könsdiskrimineringen, sade Khishvand då.

Strax efter gripandet i fjol sände iransk statlig tv en video av Khishvand där hon läser upp ett sannolikt påtvingat erkännande. Inslaget beskrev tonåringen som "ett offer med en avvikande personlighet och mentalt tillstånd" som eftersökt "vulgaritet" på sociala medier.

Khishvand är den senaste i en lång rad av iranska influerare som straffats hårt för sin närvaro i sociala medier. Bland annat har flera unga iranier gripits efter att ha publicerat videor där de dansar, enligt BBC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons