Annons
Nyheter

Tonvis med kokain hittat till havs

Stilla havet • Publicerad 8 februari 2023
Kokainet låg och flöt ute i Stilla havet. Här har ett av den nyzeeländska flottans fartyg kommit dit för att hämta det. Fotot har distribuerats av Nya Zeelands polis.
Kokainet låg och flöt ute i Stilla havet. Här har ett av den nyzeeländska flottans fartyg kommit dit för att hämta det. Fotot har distribuerats av Nya Zeelands polis.Foto: Nya Zeelands polismyndighet via AP/TT

En jättelast med flera ton kokain som låg och flöt ute på Stilla havet har fiskats upp av nyzeeländsk polis.

Drogerna hittades tiotals mil nordväst om Nya Zeeland och tros ha blivit dumpade där av internationella smugglare. Det är 3,2 ton kokain fördelat i 81 balar.

Annons

– Detta är med god marginal det största fyndet av illegala droger som Nya Zeelands myndigheter har gjort, säger landets polischef Andrew Coster vid en pressträff.

– Vi bedömer att det är tillräckligt med kokain för att tjäna den australiska marknaden i ungefär ett år, och det är mer än vad som hade använts i Nya Zeeland på 30 år.

Polisen misstänker att smugglare medvetet hade placerat lasten där för att det skulle plockas upp och transporteras vidare till Australien. Det är för tidigt att säga var drogerna kom ifrån från början, enligt polischefen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons