Annons
Nyheter

Tonvis med svenska sopor skulle dumpas i Asien

Förra året stoppade Tullverket drygt 1 043 ton miljöfarligt avfall från att exporteras till länder i Asien och Afrika. Det är en kraftig ökning från 2021 då 627 ton stoppades.
Brott • Publicerad 3 februari 2023
1|043 ton miljöfarligt avfall stoppades från export under 2022.
1|043 ton miljöfarligt avfall stoppades från export under 2022.Foto: Johan Hallnäs/TT
En container med blandat miljöfarligt avfall som stoppats av Tullverket.
En container med blandat miljöfarligt avfall som stoppats av Tullverket.Foto: Tullverket
Tullverket kan se att mottagarländerna specialiserar sig på olika typer av avfall.
Tullverket kan se att mottagarländerna specialiserar sig på olika typer av avfall.Foto: Tullverket

Tillsammans med de ansvariga länsstyrelserna hade Tullverket förra året 71 ärenden om olaglig avfallsexport till länder utanför EU, en ökning från 55 ärenden 2021.

Flest stoppade avfallsexporter hade man i Stockholmsområdet med 41 ärenden på sammanlagt 623 ton, 365 ton mer än 2021.

Annons

En förklaring till ökningen är ett intensifierat arbete med att stoppa transporter med farligt avfall.

– Det är en kombination av att man lagt mer fokus på det här inom länsstyrelsen och att man ser en allmän ökning. Avfall och sopor i allmänhet är en handelsvara där det finns ganska mycket pengar att tjäna, säger Henrik Sjökvist, biträdande chef på Tullverkets kontrollavdelning.

Tjäna pengar

Exempel på vad man kan hitta i containrarna är bildelar och kylskåp som inte inte uppfyller EU:s miljökrav, berättar Henrik Sjökvist. Motivet är ofta ekonomiskt.

– Det är ganska dyrt att destruera och kan man då sälja och tjäna pengar på det är det en lösning man gärna ser.

Mottagare är länder i Afrika och Asien. Sedan Kina infört striktare regler för import av plastavfall har exporten ökat till andra länder, som Indien och Tanzania. Tullverket konstaterar också att man kan se en specialisering bland mottagarländerna, till exempel har Benin och Förenade Arabemiraten riktat in sig på bilar och bildelar medan Pakistan tar emot kylkompressorer.

Exportörerna är allt från privatpersoner och mindre företag till större företag. Ibland går flera mindre aktörer ihop om en container.

Snårigt regelverk

Avfall som beläggs med exportförbud återförs ofta till exportören och vid allvarliga fall kan länsstyrelsen besluta om återvinning. Det förekommer också att exportörer försöker föra ut samma saker igen, berättar Martin Johansson, sakkunnig inom ekobrott och miljöbrott vid Tullverket. Han tycker det är olyckligt, även om det samtidigt förbättrar bevisläget.

– Möjligheten att få någon lagförd ökar om man kan styrka uppsåt. Det är tydligare om man försökt skicka varorna en gång och fått besked att det inte är tillåtet.

Regelverket kring så kallade gränsöverskridande transporter är ganska komplicerat och snårigt. EU håller som bäst på att förhandla fram en ny förordning och tuffare påföljder väntas att bli ett av resultaten. Vid allvarliga fall som leder till dom är påföljden i dag oftast böter.

– Med tanke på hur mycket som ändå stoppas i Sverige så är det relativt få som lagförs och det är något man trycker på både internationellt och även nationellt. Det kan förhoppningsvis bli ett förbättrat arbete med ett ännu tydligare regelverk.

Fakta: Stoppade avfallsexporter

Avfallsexporter som stoppades av Tullverket 2022 fördelade på ansvarig länsstyrelse:

Västra Götaland 15 ärenden på sammanlagt 158 975 kilo.

Skåne 11 ärenden på sammanlagt 173 870 kilo.

Stockholm 41 ärenden på sammanlagt 623 193 kilo.

Gävleborg 4 ärenden på sammanlagt 86 500 kilo.

Totalt 1 042 538 kilo.

Avfallsexporter som stoppades av Tullverket 2021 fördelade på ansvarig länsstyrelse:

Västra Götaland 12 ärenden på sammanlagt 119 447 kilo.

Skåne 15 ärenden på sammanlagt 189 197 kilo.

Stockholm 24 ärenden på sammanlagt 258 520 kilo.

Gävleborg 4 ärenden på sammanlagt 59 502 kilo.

Totalt 626 666 kilo.

Källa: Tullverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons