Stridsmuller sedan USA dödat iransk general
Soleimani och flera andra befäl från Iranstödda miliser var på väg från Bagdads internationella flygplats i två bilar när de anfölls av två amerikanska drönare på fredagsmorgonen. Utöver Soleimani dödades den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, ledare för milisgruppen Hashed al-Shaabi, samt flera andra.
Soleimani var en av Irans mäktigaste militära ledare, han styrde styrkorna inom det av EU och USA terrorstämplade Quds och han rapporterade direkt till ayatolla Ali Khamenei.
Syftet med anfallet på fredagen var att skydda amerikansk personal utomlands och förhindra framtida attacker, skrev försvarshögkvarteret Pentagon direkt efter attacken. Enligt Pentagon var Soleimani och det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds ansvariga för hundratals amerikaners och allierade medarbetares död.
President Trump sade att Soleimani "har dödat eller allvarligt skadat tusentals amerikaner under en längre tid, och han planerade att döda än fler... men blev stoppad". I ett kort framträdande i Florida sade Trump att Soleimani dödats "för att stoppa ett krig, inte starta ett".
Iranska hot
Iran svarade omedelbart efter attacken med hot om vedergällning. Ayatolla Ali Khamenei sade att hämnden skulle drabba alla inblandade i dådet. "Motståndet mot USA och Israel kommer att mångdubblas.
Irans utrikesminister kallade händelsen för "internationell terrorism" och varnar för att det var "en extremt farlig och korkad eskalering". President Hassan Rohani kallade USA:s agerande för brottsligt och sade att Soleimanis död har gjort Iran än mer övertygat att stå emot USA för att försvara sina islamska värderingar.
– Utan tvivel kommer Iran och andra frihetssökande länder i regionen att hämnas honom, säger Rohani
Iraks premiärminister Adel Abdel Mahd sade att attacken kan "tända gnistan till ett förödande krig och att insatsen är en "flagrant kränkning av de villkor som tillåter närvaron av amerikanska soldater" på irakisk mark.
Skickar soldater
USA svarade i sin tur med att skicka en truppförstärkning på mellan 3 000 och 3 500 soldater till Mellanöstern.
– Det är en signal. Truppförstärkningen är ett sätt att visa en potentiell motståndare att den inte ska inbilla sig att USA kan besegras, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet. Han konstaterar dock att USA redan har mellan 70 000 och 80 000 soldater i området.
Den amerikanska truppförstärkningen är en konventionell militär insats. Frågan är hur Iran kommer att agera, troligen inte med konventionella metoder, tror Hallenberg. Men han varnar för att utvecklingen är en tydlig och farlig upptrappning.
Demokraterna varnar
Attacken och konfliktens eskalering möter motstånd och kritik i USA. Demokraternas ledare i senaten, Dick Schumer, varnar Trump för att inleda ett krig mot Iran.
– Så som jag ser det så har presidenten inte mandat för ett krig med Iran. Om han planerar att utöka truppnärvaron och risken för fientligheter över en längre tidsperiod, så måste regeringen få ett godkännande av kongressen och av det amerikanska folket, säger Schumer.