Poliser frias efter dödsskjutning av Eric Torell

Det går inte att fastställa hur Eric Torell rörde sig, eller hur han stod när han träffades. Det går heller inte att slå fast turordningen på skotten.
Nu frias två poliser för brott i samband med dödsskjutningen av 20-åringen, liksom den polis som ledde insatsen.
Brott • Publicerad 3 oktober 2019
Eric Torells mamma Katarina Söderberg (i svart, till vänster) och de åtalade poliserna under rättegången om dödsskjutningen. Arkivbild.
Eric Torells mamma Katarina Söderberg (i svart, till vänster) och de åtalade poliserna under rättegången om dödsskjutningen. Arkivbild.Foto: Ingela Landström/TT

Totalt avlossades 25 skott mot Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom som rymt hemifrån tidig morgon den 2 augusti förra året. Med sig hade han ett verklighetstroget vapen i plast, och han uppfattades av de poliser som mötte honom på en innergård i Vasastan i Stockholm som beväpnad och livsfarlig.

Men det är endast två av skotten som stått i fokus för den rättsliga prövningen av fallet. Dessa träffade Torell snett i ryggen och ett av dem var dödande. Åklagaren har ansett att de 23 första skotten avlossades inom ramen för det som kallas inbillat nödvärn, men att nödvärnsrätten upphörde när Torell vände ryggen till.

– Åklagaren har lagt upp sitt argument på att 23 skott var okej att skjuta, men inte de här två sista. Men det finns ingenting i vare sig den medicinska eller tekniska bevisningen som visar att det här de facto var de två sista skotten. Det kan lika gärna vara skott nummer 15 eller 16 eller något annat, säger Erik Lindberg, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och målets ordförande.

Förloppet oklart

Just att det inte går att fastställa turordningen på skotten är en av de faktorer som gör att tingsrätten väljer att fria två poliser som sköt mot Eric Torell – en 31-årig man som sköt det dödande skottet och åtalades för vållande till annans död, samt hans 36-årige kollega som sköt det andra skottet och åtalades för tjänstefel.

Rätten anser inte heller att man utifrån den omfattande utredningen kan slå fast hur Torell rörde sig, och hur han stod när han träffades. Det kan med andra ord alltså ha gått till på ett helt annat sätt än det åklagaren påstått.

Det är heller inte rimligt att kräva att poliserna skulle ha stannat upp och utvärderat effekten av skotten under den korta tidsrymd det faktiskt handlar om, enligt rätten. Förloppet kan ha varat så kort tid som tre sekunder.

– Poliserna har inte upplevt att de skjutit mannen i ryggen, och det finns experter som har uttalat sig om att det kan bli tidsfördröjningar. Man kan uppleva att man skjuter någon framifrån, men från det att man ser det till att man avlossar skottet sker en tidsfördröjning, och då kan mannen ha vänt sig om, säger Erik Lindberg.

Det använda våldet har inte heller ansetts vara "uppenbart oförsvarligt".

"Luckor i bevisningen"

Anton Strand företräder den 31-årige mannen, och säger att domen visar att tingsrätten "med bred marginal ogillar åtalet".

– När jag såg det här åtalet tyckte jag att man kunde se sådana luckor i bevisningen. Man kunde snabbt se att bevisningen inte utesluter andra alternativ. Jag trodde aldrig vi skulle stå med något annat resultat än det vi står med i dag, säger Strand.

Tingsrätten beslutar även att fria den polischef som ledde insatsen och som stått åtalad för tjänstefel. Åklagaren ansåg att han inte vidtagit de åtgärder han borde ha gjort under insatsen, men inte heller det anser tingsrätten vara bevisat.

– Det är inte bevisat att han handlat i strid med någon klar handlingsregel eller mot något fastlagd norm, utan det handlar om polisiära bedömningar, och där kan man ha olika uppfattningar utan att någon har rätt eller fel, säger Erik Lindberg.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att polismännen som sköt Eric Torell ska dömas för brott.

Åklagaren Martin Tidén är inte tillgänglig för en intervju, men säger i ett pressmeddelande att det kommer att ta tid att läsa och analysera den omfattande domen.

"Efter att jag har gjort det tar jag ställning till om jag väljer att överklaga eller inte", säger Tidén i en skriftlig kommentar.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.