Annons

Torka hotar dricksvattnet – län får miljonstöd

Samhälle • Publicerad 19 februari 2020
Kor äter hö som satts ut i torkan i på en betesmark utanför Malmö under den heta sommaren 2018.
Kor äter hö som satts ut i torkan i på en betesmark utanför Malmö under den heta sommaren 2018.Foto: Johan Nilsson/TT

Torka och vattenbrist har ställt till det på flera håll i Sverige senaste åren och klimatförändringar kan leda till att perioder med torka och extremväder blir ännu vanligare i framtiden.

För att säkra vattenhushållningen och ge bättre tillgång till dricksvatten delar Havs- och vattenmyndigheten, (Hav) i år ut 58 miljoner kronor till länsstyrelserna, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Pengarna ska gå till att stötta lokala miljöprojekt och såväl kommuner som kommunala och privata företag kan ansöka om pengarna från länsstyrelserna.

Störst är problemen med torkan i Gotland, Blekinge, Skåne och Kalmar län, vilka får mellan 6,4 och 3,3 miljoner kronor i stöd.

I år är andra gången som länsstyrelserna får statligt stöd för att trygga dricksvattnet. Förra året delade Hav ut 45 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons