Annons

Törstiga dromedarer skjutna i Australien

Australien • Publicerad 14 januari 2020
Dromedarer infördes i Australien på 1800-talet. Arkivbild.
Dromedarer infördes i Australien på 1800-talet. Arkivbild.Foto: Central Australian Camel Industry Association/AP/TT

Vilda dromedarer i jakt på vatten har letat sig in mot samhällen i områden drabbade av torka och hetta i södra Australien. Nu har över 5 000 av dem skjutits i Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY), som i huvudsak bebos av ursprungsbefolkningen aboriginer.

Djuren beskrivs som ett hot mot redan bristande tillgångar på mat och vatten. De ska också ha förstört infrastruktur och utgjort en trafikfara.

Annons

Dromedaren infördes i Australien på 1800-talet.

APY-chefen Richard King uppskattar aktivisters oro för dromedarernas öde, men påpekar att det sprids mycket felaktig information om verkligheten för icke-infödda djur på en av de "torraste och mest avlägsna platserna på jorden". Människors liv och inhemsk flora och fauna måste gå först, skriver han.

Försvagade dromedarer fastnar och dör enligt King ofta i vattenhål, vilket har förorenat viktiga vattenkällor för lokalbefolkning, infödda djur och fåglar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons