Annons
Nyheter

Totalt 90 bisamråttor fällda i jaktinsats

Natur • Publicerad 6 februari 2023
Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild.
Bisam är en gnagare som ursprungligen kommer från Nordamerika.Till Sverige kom den via Finland på 1950-talet. Den bygger gärna hyddor av vattenväxter och gräver gångar i stränder och strandbankar. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Sammanlagt fälldes 90 bisam i en insats av Svenska jägareförbundet under maj och juni förra året, meddelar länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande. Syftet var att minska populationen i de nedre delarna av Umeälven.

Bisamråttan är listad i EU som en invasiv art som kan orsaka stora problem i naturen, exempelvis ras och erosioner.

Annons

"Det här är vår andra insats för att hålla bisampopulationen på en rimlig nivå. Jägareförbundet jagade bisam i Umeälvens nedre delar för första gången 2020 och regelbundna insatser verkar ge önskad effekt. Redan nu hör vi från boende i området att både observationer och skador har minskat", säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva arter vid länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

I insatsen 2020 fälldes 114 bisam.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons