Annons
Nyheter

Träningsredskap kan innehålla farliga ämnen

Pandemin har gett marknaden för träningsredskap för hemmabruk en ordentlig skjuts framåt. Nu visar en undersökning att flera av produkterna kan innehålla farliga kemikalier.
Konsument • Publicerad 16 januari 2021
Träningsredskap för hemmabruk är en marknad som exploderat, men det gäller att vara vaksam med produkternas innehåll. Arkivbild.
Träningsredskap för hemmabruk är en marknad som exploderat, men det gäller att vara vaksam med produkternas innehåll. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Maria Hammarling sakkunnig på Sveriges Konsumenter
Maria Hammarling sakkunnig på Sveriges KonsumenterFoto: Sveriges Konsumenter

Det är Sveriges konsumenter som i samarbete med andra europeiska konsumentorganisationer låtit testa innehållet i träningsutrustning som pilatesbollar, hopprep, hantlar, yogamattor och träningsband.

Totalt analyserades 82 varor från 13 länder för kemikalier som enligt EU:s kemikalielagstiftning bedöms som "särskilt farliga ämnen", vilket betyder att de kan vara reproduktions- eller hormonstörande, miljöskadliga eller cancerframkallande. I 24 procent av dem, 20 varor, hittades särskilt farliga ämnen och i nio av dessa (11 procent) hittades ämnena i koncentrationer över 0,1 procent.

Annons

– Vi har främst kollat på produkter som är gjorda av mjuk plast för det är där som vi vet att det kan finnas särskilt farliga ämnen. Det är framför allt mjukgörarna som är problematiska eftersom de kan läcka från redskapen. Det är inte riktigt det man vill utsättas för när man tränar och svettas, säger Maria Hammarling, som är sakkunnig på Sveriges konsumenter.

"Inte akut giftiga"

Kemikalieinspektionen säger i en skriftlig kommentar till TT att även de vid tidigare inspektioner av liknande varor som består av mycket mjuk plast har hittat kemiska ämnen med farliga egenskaper, till exempel ftalater och kortkedjiga klorparaffiner.

"Varorna är inte akut giftiga, men på sikt kan det innebära problem för både hälsa och miljö. När vi hittar en sådan vara informerar vi åklagare om ett misstänkt miljöbrott. Vi har också möjlighet att lägga ett försäljningsförbud på varan om företaget inte frivilligt slutar sälja den."

Enligt kemikalielagstiftningen har företagen ingen skyldighet att informera om vad varorna innehåller. Däremot har de en skyldighet att svara på konkreta frågor från konsument.

Lukta på produkten

Sju av de testade varorna var köpta i Sverige och när återförsäljarna tillfrågades om varorna innehöll särskilt farliga ämnen framkom en del kunskapsbrister om vad ett svar ska innehålla.

– Det är ingen nyhet att den här lagstiftningen finns, den har funnits sedan 2008, men har aldrig riktigt använts. Konsumenterna har haft svårt att veta vilka frågor de ska ställa och då har företagen inte behövt bry sig, säger Maria Hammarling.

Att produkterna saknar innehållsförteckning gör att konsumenterna hamnar i ett underläge men tipset, förutom att fråga säljaren om kemikalieinnehållet, är enligt Maria Hammarling att vara vaksam, lukta på produkten och kolla efter miljömärkningar.

– Om man köper en yogamatta i mjuk plast och tycker att den luktar starkt kan man vädra den. Om den fortfarande luktar starkt tycker jag att man ska returnera den och förklara att man känner sig orolig.

Fakta: Särskilt farliga ämnen

Kortkedjiga klorparaffiner används i plast som mjukgörare och flamskyddsmedel. De är giftiga för vattenlevande organismer, är mycket långlivade i naturen och misstänks även vara cancerframkallande.

Ftalaten DEHP kan påverka balansen av vissa hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan.

Källa: Kemikalieinspektionen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons