GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Transsibiriska tåg kan rulla igen

Trafiken på Transsibiriska järnvägen, som varit avbruten hela helgen, kommer nu åter i gång. Efter intensivt arbete med en bortspolad bro har ett spår kunnat öppnas.
Ryssland • Publicerad 26 juli 2021
Arkivbild på ett tåg längs Transmongoliska järnvägen. Underredena måste bytas mellan Ryssland och Mongoliet, som har olika spårvidder.
Arkivbild på ett tåg längs Transmongoliska järnvägen. Underredena måste bytas mellan Ryssland och Mongoliet, som har olika spårvidder.
Foto: Jeremy Hainsworth/AP/TT

Det var i mitten av förra veckan som extremt regnande ledde till att en viktig järnvägsbro i den ryska regionen Transbajkal förstördes av vattenmassor. Tågen längs Moskva–Vladivostok fick stoppas, och det statliga bolaget RZD slutade sälja biljetter till den berömda rutten.

Ryska medier rapporterar att självaste president Vladimir Putin engagerade sig, och stora resurser sattes in för att laga bron.

"Tågtrafiken har öppnats på ett spår över floden Areda, på sektionen Kuenga–Ukurej", kunde den transbajkalska regionregeringen meddela på måndagen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Arbetet fortsätter med att få klart även det andra spåret.

Transbajkal ligger öster om Bajkalsjön, där den Transmongoliska järnvägen viker av söderut mot Mongoliet och Kina. Problemen berör därmed i första hand inrikestågen längs den klassiska Transsibiriska järnvägen, och inte de nyare spår som går mellan huvudstäderna Moskva, Ulan Bator och Peking.

Fakta: Berömd järnväg

Transsibiriska järnvägen är berömd som världens längsta oavbrutna tågresa, trippen Moskva–Vladivostok är 9 259 kilometer lång och tar drygt en vecka. Många turister föredrar dock att åka Moskva–Peking, vilket är något kortare; 7 621 kilometer via Mongoliet, eller 8 986 kilometer för den som tar den mindre kända Transmanchuriska rutten.

Källa: Entusiastsajten Seat61.com

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.