Annons
Nyheter

Trasiga hockeyklubbor kan krocksäkra bilar

Tusentals trasiga hockeyklubbor som slängs varje år är ett resursslöseri. Det anser forskare vid Luleå tekniska universitet som nu ska undersöka möjligheten att återbruka materialet till mer krocksäkra bilar, enligt ett .
Forskning • Publicerad 7 november 2022
Kan trasiga hockeyklubbor få nytt liv i mer krocksäkra bilar i framtiden? Det ska forskare nu undersöka. Arkivbild.
Kan trasiga hockeyklubbor få nytt liv i mer krocksäkra bilar i framtiden? Det ska forskare nu undersöka. Arkivbild.Foto: Mary Schwalm/AP/TT

"Vi vill utreda om man kan använda resterna från klubban som byggblock i nya strukturer. Framför allt vill vi undersöka om man kan använda segment av klubborna till att fånga upp energi i samband med fordonskrockar", säger Patrik Fernberg, professor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet, i pressutskicket.

Enligt honom är dagens hockeyklubbor tekniska underverk. Men problemet är att belastningen som klubborna utsätts för är väldigt hög, vilket gör att de ganska ofta går av – och då blir de värdelösa för hockeyspelaren, trots att stora delar av klubban fortfarande är hel.

Annons

Inledningsvis ska nu forskarna genomföra en inventering av hur olika enstaka klubbor kan skilja sig åt och hur mycket energi som krävs för att krossa dem.

"För en fordonstillverkare kan återbruk av skrotade klubbor innebära att kostnaden för material minskar men också fordonets vikt, något som är positivt för bränsleförbrukning, räckvidd och klimatavtryck", säger Patrik Fernberg i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons