Annons

Tre nya flygödlearter upptäckta

Flygödlorna, pterosaurierna, var de största flygande djur som existerat på jorden. Nu har forskare upptäckt tre nya arter i dagens Marocko.
Vetenskap • Publicerad 29 mars 2020
En forskargrupp har hittat spår av tre nya flygödlearter. Arkivbild.
En forskargrupp har hittat spår av tre nya flygödlearter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

De nya arterna tros ha levt i Sahara för över 100 miljoner år sedan, skriver The Guardian.

Fynden, som bland annat består av käkben och tänder, gjordes av en forskargrupp från USA och Marocko, i Marockos sydöstra delar.

Annons

De flygande dinosaurierna som hittats tros ha haft ett vingspann på upp till fyra meter, och levde sannolikt på att jaga fisk. Det stora vingspannet gjorde att de kunde jaga sina byten över stora ytor, likt dagens albatross och kondor.

"Dessa luftburna fiskare fångade sina byten under flygturen med hjälp av en dödlig uppsättning av stora spikliknande tänder", säger en talesperson för forskargruppen, uppger The Guardian.

Pterosauriierna levde under jordens medeltid, från mitten av triasperioden till slutet av kritperioden för 228 till 66 miljoner år sedan. De tillhör samma gren på släktträdet som dinosaurier och fåglar, men en annan sidogren. Över 200 släkten med många fler arter är kända.

En påtaglig storleksökning ägde rum från de äldsta till de yngsta arterna, där de största kunde ha ett vingspann på upp till tolv meter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons