Annons
Nyheter

Tre palestinier dödade på Västbanken

Israelisk militär har dödat tre palestinier på Västbanken. Två av männen var eftersökta för en skjutning mot en polisbil tidigare i veckan, enligt Israels säkerhetstjänst.
Mellanöstern • Publicerad 7 juli 2023
Palestinier i drabbning med israelisk militär i staden Nablus på Västbanken på fredagsmorgonen.
Palestinier i drabbning med israelisk militär i staden Nablus på Västbanken på fredagsmorgonen.Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

De två männen som sköts i staden Nablus var i 30-årsåldern, meddelar det palestinska hälsodepartementet. Två militanta grupper, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och al-Aqsa-martyrernas brigader, hävdar båda att männen var medlemmar hos dem.

Senare meddelade hälsodepartementet att ytterligare en man skjutits ihjäl av israeliska soldater under en demonstration i staden Umm Safa på Västbanken. Den israeliska militären har inte kommenterat uppgiften.

Annons

Dödsskjutningarna sker i ett fortsatt spänt läge på ockuperade Västbanken. I början av veckan genomförde israeliska soldater omfattande räder mot ett flyktingläger i staden Jenin och dödade då 13 palestinier. Under torsdagen sköts en israelisk soldat ihjäl nära en bosättning varpå den misstänkte gärningsmannen dödades av israelisk militär.

FN-chefen fördömer

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde på torsdagen Israels omfattande räder i Jenin och ansåg att israeliska styrkor har använt "övervåld".

Guterres pekade särskilt på att över 100 civila har skadats och att ytterligare tusentals människor tvingats fly efter attackerna mot flyktinglägret i Jenin.

Han kritiserade också Israel för att ha förhindrat vård från att nå skadade samt biståndsarbetare från att nå fram till dem som behövt hjälp.

– Jag fördömer kraftigt alla former av våld mot civila, inklusive terrorhandlingar, sade Guterres till ett pressuppbåd på torsdagen.

Manar till återhållsamhet

FN-basen manade än en gång Israel till att "hålla sig till sina förpliktelser i enlighet med internationell lagstiftning" och agera återhållsamt och proportionerligt i sin våldsutövning.

Den israeliska militären har tidigare uppgett att den beslagtagit vapen och sprängämnen samt förstört tunnlar och kommandoposteringar under räden. Enligt israeliska medier har minst 120 misstänkta militanta palestinier gripits i samma veva.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons