Annons
Nyheter

De gripna är minderåriga: "Väldigt tragiskt"

De tre personer som greps misstänkta för skottlossningen i Kristianstad där flera skadades allvarligt i tisdags är minderåriga.
Brott • Publicerad 4 augusti 2021
Lokalpolisområdeschef Anders Olofsson vid onsdagens pressträff. I bakgrunden Pernilla Åström, förundersökningsledare och Erika Wetterlöf, tillförordnad polisområdeschef i nordöstra Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT
"Det är en uppenbar risk att andra skadas, och ändå väljer man att gå vidare, vilket jag ser som extremt allvarligt", säger lokalpolisområdeschef Anders Olofsson om tisdagens skjutning i Kristianstad.Foto: Johan Nilsson/TT
Kommunpolisen Martin Thornell vid onsdagens pressträff utanför polishuset i Kristianstad.Foto: Johan Nilsson/TT
Kriminaltekniker på plats efter skjutningen på tisdagseftermiddagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen har fått uppgifter om att gärningsmännen ska ha kommit och lämnat på en moped eller motorcykel.

– Vi eftersöker nu iakttagelser kring händelsen, och kring en person eller personer på moped eller mc, säger Erika Wetterlöf, tillförordnad polisområdeschef i nordöstra Skåne, vid en pressträff utanför polishuset i Kristianstad på onsdagen.

Annons

Två män i 20- respektive 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern fick allvarliga skador i skottlossningen, som inträffade vid ett köpcentrum i området Gamlegården under tisdagseftermiddagen.

– Det finns en likgiltighet och hänsynslöshet till risken att tredje part drabbas, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.

De tre gripna är alla under 18 år men över 15. Senast klockan 12 på fredag måste åklagaren besluta om de ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

Anders Olofsson tar fasta på att skottlossningen inträffade under eftermiddagen vid ett köpcentrum, där många rör sig.

– Det är en uppenbar risk att andra skadas, och ändå väljer man att gå vidare, vilket jag ser som extremt allvarligt, säger han.

Särskild händelse

Polisen arbetar nu i en särskild händelse, vilket innebär att de får hjälp med ledningsfunktioner och resurser.

– Det innebär att det på inget sätt kommer att finnas några resursmässiga begränsningar att utföra korrekta åtgärder den kommande veckan, säger Anders Olofsson.

Under onsdagen fokuserar man bland annat på informationsinsamling och trygghetsskapande arbete i området.

– Trygghetsskapande men även brottsförebyggande, för det finns en risk för en eskalering, säger Anders Olofsson.

– Gamlegården är ett av våra två utsatta områden i Kristianstad.

Annons

Polisen har även säkrat kameraövervakningen i området, men vill inte gå in närmare på vad de har sett. En teknisk undersökning för att säkra spår från vapen har genomförts, enligt Erika Wetterlöf, men än är det för tidigt att säga om flera vapen har använts, säger hon.

Tidigare våld

Även under måndagen var det skottlossning i det aktuella området, då någon sköt mot en skylt. Någon form av våld ska även ha inträffat i Kristianstad under tisdagsförmiddagen enligt polisen.

Gamlegården har haft bekymmer med gängrelaterat våld sedan tidigare.

– Vi från polisen har bra koll på olika grupperingar och individer och vi jobbar ständigt med frågan, säger kommunpolisen Martin Thornell.

Polisen har ganska många frihetsberövade från de olika konstellationerna i nuläget, menar han.

– Det i sig kan skapa ett vakuum eller orolighet i leden. Det är unga personer mellan 15 och 18 år som är misstänka för det här, och det är väldigt tragiskt om det skulle vara de personerna, säger han.

Det behövs krafttag från alla aktörer för att få bukt med problemen.

– Det här är ett samhällsproblem som vi försöker jobba tillsammans med bland annat skola och föräldrar, för att det finns ett föräldraansvar också. Just för att alla måste bidra för att vi ska kunna vända den här utvecklingen, och för att vi inte ska få ett parallellt samhälle utan ett fungerande samhälle där folk känner sig välkomnade och integrerade, säger Martin Thornell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons